ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΔΙΤ: κατασκευή 24 νέων σχολείων στην Αττική

ΣΔΙΤ: κατασκευή 24 νέων σχολείων στην Αττική

Συνολικά 24 νέα σχολεία αναμένεται να κατασκευαστούν στην Αττική, αντιπροσωπεύοντας επενδύσεις της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ, καθώς «ωρίμασαν» οι συνθήκες για τη συμβασιοποίηση των σχετικών διαγωνισμών ΣΔΙΤ, που είχαν παραμείνει μετέωροι τους τελευταίους μήνες, ελέω έλλειψης χρηματοδότησης.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας υπεγράφη και η δεύτερη μεγάλη σύμβαση του είδους, με την J&P Αβαξ να αναλαμβάνει και επισήμως την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία 10 σχολικών μονάδων στο Λεκανοπέδιο, αντί συνολικού ποσού 52 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί πριν από ένα μήνα η υπογραφή ανάλογης σύμβασης, ύψους 58 εκατ. ευρώ, με την κοινοπραξία ΑΤΕΣΕ – Δομική Κρήτης για την κατασκευή επιπλέον 14 σχολικών κτιρίων στην Αττική.

Οσον αφορά την πιο πρόσφατη από τις δύο συμβάσεις, αυτή έχει διάρκεια 27 ετών και αφορά τη δημιουργία πέντε σχολείων στον Δήμο Αθηναίων, τριών σχολείων στον Ωρωπό και από ένα σχολείο στους Δήμους Ηρακλείου και Μεγαρέων. Η J&P Αβαξ θα αναλάβει τη χρηματοδότηση των μονάδων, όντας υπεύθυνη για την ολοκλήρωση των έργων εντός περιόδου δύο ετών, δηλαδή έως τον Μάιο του 2016. Σημειωτέον ότι από τα 52 εκατ. ευρώ, 16,7 εκατ. ευρώ προέρχονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και επιπλέον 16,7 εκατ. ευρώ από το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica (μέσω της Εθνικής Τράπεζας). Επιπλέον 8,7 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει η Alpha Bank, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ αφορούν ίδια κεφάλαια του αναδόχου.