ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηπιότερη λιτότητα από το 2016 και μετά θα ζητήσει η κυβέρνηση

Ηπιότερη λιτότητα από το 2016 και μετά θα ζητήσει η κυβέρνηση

Θέμα αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων όταν θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου) θα θέσει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής μετά την πολυετή περίοδο αυστηρής λιτότητας. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε χθες πως το θέμα της αλλαγής των στόχων βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Αν και ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα δήλωσε πως «δεν έχει τεθεί, ούτε έχει συζητηθεί» με την τρόικα, πρόσθεσε με νόημα ότι «όλα θα ξαναμπούν στη συζήτηση που θα γίνει για το χρέος». Και συνέχισε προσδιορίζοντας ότι οι παράμετροι που θα πρέπει να επανεξεταστούν στο πλαίσιο της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι πέντε:

1. Το μακροοικονομικό σενάριο. Δηλαδή η πορεία του ΑΕΠ. Οσο βελτιώνεται η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, τόσο ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ θα μειώνεται. Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η πορεία του ΑΕΠ μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη από την προβλεπόμενη και σε αυτό θα συμβάλει και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – αναμένεται να ξεκινήσει εντός Μαΐου η αποπληρωμή του επιπλέον 1 δισ. ευρώ που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για φέτος.

2. Η ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού. Για το επόμενο 12μηνο είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί το πώς θα καλυφθεί το κενό που υπάρχει μετά την πάροδο του 12μήνου και κυρίως με τι κόστος, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί η επιβάρυνση του χρέους.

3. Οι δημοσιονομικοί στόχοι. Από το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και το μέγεθος της ετήσιας μείωσης του χρέους. Οσο μεγαλύτερο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο περισσότερα κεφάλαια είναι διαθέσιμα για να αποπληρώνει η χώρα το χρέος της.

4. Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Τα έσοδα από το πρόγραμμα έχουν υπολογιστεί για την εξόφληση των χρεών της χώρας. Εάν δεν επιτυγχάνονται τα προβλεπόμενα έσοδα, τότε δεν μειώνεται όπως έχει προβλεφθεί το χρέος.

5. Από τις αποφάσεις της Ευρώπης για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, από τα τέλη Αυγούστου που αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δεδομένου ότι η Ευρωζώνη θα λάβει νέα μέτρα για την ελάφρυνσή του, η κυβέρνηση θα ζητήσει να αλλάξουν και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Από τη στιγμή που οι προβολές της πορείας του χρέους θα δείχνουν ταχύτερη αποκλιμάκωσή του τα επόμενα έτη (λόγω των νέων μέτρων), δεν θα υπάρχει η ανάγκη για επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων επιπέδου 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 έως και το 2020.

Ούτως ή άλλως το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι έπειτα από μία 5ετία αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Τα σχέδια της κυβέρνησης είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 3 Μαΐου, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά πως ένα ρεαλιστικό όριο θα μπορούσε να είναι το 3% του ΑΕΠ που είναι και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015. Επίσης, και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είχε επισημάνει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι στόχοι, καθώς όπως ανέφερε δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας να επιτύχει και κυρίως να διατηρήσει τέτοιου μεγέθους πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα της αλλαγής των στόχων στην τρόικα, ενώ εκτιμάται πως η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής θα μπορέσει να βοηθήσει και την οικονομία να «ανασάνει» και να αναπτυχθεί ταχύτερα, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων είχε τεθεί και στην τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι συζητήσεις, όμως, «πάγωσαν» στα τέλη του 2013, καθώς τότε αποφασίστηκε ότι το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν θα είναι μέσα στην ατζέντα εκείνου του ελέγχου και ολόκληρη η συζήτηση έχει παραπεμφθεί για τον έλεγχο που θα ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού.