ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοχάρης: Ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ

Θεοχάρης: Ισχύει το ακατάσχετο  των 1.500 ευρώ

Δεν στοχεύει σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικροκαταθετών ή μικροοφειλετών το νέο σύστημα ελέγχων, διαβεβαιώνει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «σε καμιά περίπτωση το επιχειρησιακό πλάνο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν στοχεύει σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικροκαταθετών ή μικροοφειλετών, αφού άλλωστε προστατεύονται απόλυτα από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο περί ακατάσχετου έως 1.500 ευρώ.

Ο σχεδιασμός αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως άλλωστε εφαρμόζεται και σήμερα μέσα από τους νόμους που έχουν ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, δράσεις που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των πολιτών». Πάντως για πρώτη φορά υπηρεσία ή φορέας του Δημοσίου καταρτίζει αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο με τις δράσεις και τους στόχους τόσο του τρέχοντος έτους όσο και των επόμενων ετών. Ισως η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να επεκταθεί συνολικά σε όλες ευαίσθητες υπηρεσίες του Δημοσίου, υπουργεία καθώς και φορείς όπως τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια κ.λπ. Με το σχέδιο αυτό η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί να ελέγχει τις υπηρεσίες ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί, το έργο που έχει παραχθεί καθώς και τα προβλήματα που εντοπίζονται τόσο στη φορολογική διοίκηση όσο και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Σημειώνεται ότι το 2014 υπολογίζεται να διενεργηθούν περί τους 300.000 ελέγχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούν το λαθρεμπόριο και τη διακίνηση προϊόντων.