ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακάμπτει ύστερα από πέντε χρόνια ο εσωτερικός τουρισμός

Ανακάμπτει ύστερα από πέντε χρόνια ο εσωτερικός τουρισμός

Ο εσωτερικός τουρισμός για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια δείχνει να ανακάμπτει, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία αύξησης της αεροπορικής κίνησης εσωτερικού, αλλά και της αυξημένης ζήτησης στα τουριστικά καταλύματα της χώρας. Αυτό αναφέρει ο ΣΕΤΕ αναλύοντας τα αποτελέσματα των βασικών τουριστικών μεγεθών για τους πρώτους μήνες του έτους. Πράγματι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι αφίξεις εσωτερικού για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου σε όλα τα αεροδρόμια αυξήθηκαν κατά 1,7%, φθάνοντας σε 945.590. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου η επιβατική κίνηση εσωτερικού στο ΔΑΑ αυξήθηκε κατά 8,6%.

Ωστόσο ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι οι στόχοι για νέα ρεκόρ αφίξεων 18,5 εκατ. ξένων επισκεπτών και εσόδων 13 δισ. ευρώ –χωρίς τις αφίξεις κρουαζιέρας– το 2014 δείχνουν να επιβεβαιώνονται και να ενισχύονται από τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων εξωτερικού του τετραμήνου, που δείχνουν αύξηση κατά 30,1% στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας. Επίσης, τα στοιχεία της Αθήνας (αύξηση 36,1%) επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού της πρωτεύουσας με επιπλέον 700.000 αφίξεις. Ολα τα παραπάνω, τονίζει ο Σύνδεσμος, τελούν υπό την προϋπόθεση διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας της χώρας και μπορεί, εφόσον επιβεβαιωθούν, να οδηγήσουν, το 2014, σε ακόμη μεγαλύτερο θετικό πρόσημο αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ και μείωσης της ανεργίας σε σχέση με τις σημερινές εκτιμήσεις.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των στρατηγικών και στόχων του οδικού χάρτη τουριστικής ανάπτυξης 2021 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη γενική συνέλευση. Επίσης, συνιστά στις τουριστικές επιχειρήσεις να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και παράλληλα να διατηρήσουν ελκυστική τιμολογιακή πολιτική τόσο για το 2014 όσο και για τις συμφωνίες του 2015. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης φορολογική συμμόρφωση και εξάλειψη της μαύρης και παράνομης απασχόλησης.