ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επόμενο στοίχημα τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη

Επόμενο στοίχημα τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη

O μεγάλος γύρος παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη είναι το επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων. Το ΥΠΕΚΑ προχωράει με υψηλές προσδοκίες, καθώς η κινητικότητα που από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε από την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία συνεχίζεται και μάλιστα έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα. Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι η υπογραφή των συμβάσεων στους διαγωνισμούς open door εκπέμπει ιδιαίτερα θετικό σήμα στην αγορά και όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «η βεντάλια θα ανοίξει με τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μέσα στον Ιούνιο».

Ενόψει αυτής, επιτελική ομάδα με επικεφαλής την πρόεδρο της ΕΔΥΕ, Σοφία Σταματάκη, μεταβαίνει στη Γαλλία, όπου σε συνεργασία με το επιτελείο της PGS και του Γαλλικού Γεωλογικού Ινστιτούτου θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της ερμηνείας των σεισμικών δεδομένων. Με βάση αυτά και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα ολοκληρώσει το ίδιο διάστημα το ΚΕΠΕ, θα προχωρήσει η χάραξη των οικοπέδων. Στόχος είναι να αποφευχθούν εκ των προτέρων προστατευόμενες περιοχές. Η χάραξη των οικοπέδων είναι το κομμάτι που λείπει αυτή τη στιγμή για την κατάρτιση της προκήρυξης, αφού όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές είναι έτοιμη σε ποσοστό 80%.

Αυστηρά κριτήρια

Τα κριτήρια για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι πιο αυστηρά από αυτά του open door. Οι συμμετέχοντες (οπερέιτορ) θα πρέπει να διαθέτουν απαραιτήτως αποδεδειγμένη εμπειρία ερευνών σε βαθιά νερά και πιστοποιήσεις περιβαλλοντικής προστασίας από παρόμοιες δραστηριότητες. Αυστηρό θα είναι και το κριτήριο της οικονομικής ευρωστίας των συμμετεχόντων, δεν έχει όμως ακόμη αποφασιστεί εάν θα μπει ένα κατώφλι κύκλου εργασιών ή όχι. Θα πρέπει επίσης να εμφανίσουν αποδείξεις για τους στόχους που θα παρουσιάσουν στις προσφορές τους – όρος που τίθεται προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος από εταιρείες που θα μπουν για να «δουν και να φύγουν», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν αρμόδια στελέχη.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως ο μεγάλος αυτός γύρος παραχωρήσεων θα προσελκύσει όχι μόνο μεσαίου αλλά και μεγάλου μεγέθους εταιρείες. Οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται τόσο στο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει με την παρουσία τους σε συνέδρια για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες εταιρείες όπως η ConocoPhillips, η Statoil, η BP, η Shell, η ExxonMobil, η Chevron, η Noble κ.ά., όσο και στα ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Αδριατικής. Η Δ. Ελλάδα και το Ιόνιο αποτελούν συνέχεια αυτής της περιοχής με ανάλογες γεωλογικές δομές με αυτές της Αλβανίας, όπου εντοπίστηκε το κοίτασμα Patos Maritza, το οποίο έχει 5 δισ. βαρέλια και πρόσφατα η Shell ανακάλυψε ένα ακόμη κοίτασμα 200 εκατ. βαρελιών.

Διαγωνισμούς παραχωρήσεων ξεκινάει σήμερα το Μαυροβούνιο και τον Νοέμβριο η Κροατία, ενώ έντονη είναι η δραστηριότητα ερευνών και στην περιοχή της Ιταλίας. Σε αντίθεση με το Ιόνιο, όπου αναμένεται υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, η περιοχή της Κρήτης δεν εμφανίζεται να συγκινεί, προς το παρόν τουλάχιστον, την πετρελαϊκή βιομηχανία και αυτό γιατί οι έρευνες της PGS ήταν περιορισμένες και τα δεδομένα χαρακτηρίζονται από την αγορά φτωχά.

Στους διαγωνισμούς για το Ιόνιο θα συμμετάσχουν, πάντως, σίγουρα οι δύο ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και Energean Οil, όχι απαραιτήτως με τα σχήματα που συμμετείχαν στο open door, όπως και οι εταιρείες Εdison και Petra Petroleum, σύμφωνα με ανεπίσημες δηλώσεις εκπροσώπων τους.

Η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου ερευνήθηκε στο παρελθόν από τη ΔΕΠ ΕΚΥ (1978-1982) και στη συνέχεια κατακυρώθηκε, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου παραχωρήσεων το 1998, στην κοινοπραξία Triton 88% και ΔΕΠ-ΕΚΥ 12%. Οι έρευνες διεκόπησαν το 2001 λόγω αλλαγής στρατηγικής της Triton (εξαιτίας επιθετικής εξαγοράς της), οπότε η περιοχή επεστράφη στο ελληνικό Δημόσιο. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 4.300 Km σεισμικών ερευνών δισδιάστατων (2D) σεισμικών διασκοπήσεων και εκτελέστηκε μία γεώτρηση.

Πατραϊκός Κόλπος: Γεωτρήσεις ύστερα από 36 χρόνια

Το ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας με επικεφαλής τα ΕΛΠΕ, όπως τόνισε στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων ο κ. Κωστόπουλος, περιλαμβάνει επαναξιολόγηση όλων των υπαρχόντων δεδομένων, διενέργεια εξειδικευμένων γεωλογικών μελετών, εκτέλεση υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατων σεισμικών διασκοπήσεων και διάτρηση με τουλάχιστον 2-5 γεωτρήσεις. Θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ και ανάλογα με τα ευρήματα η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε 2-3 γεωτρήσεις επενδύοντας επιπλέον 20-35 εκατ. ευρώ για την κάθε μία. Ο Πατραϊκός Κόλπος αποτελεί τμήμα της ευρύτερης πετρελαιοπιθανής περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, τόνισε ο κ. Κωστόπουλος και τη χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη». 

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η σύνθετη γεωλογία της καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό κοιτασμάτων, ενέχοντας μη αμελητέους επιχειρηματικούς κινδύνους. Σημείωσε, δε, ότι εξ αυτού του λόγου απαιτείται η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και αποτελεσματικών τεχνολογιών, για την επιτυχή έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής. Ο κ. Κωστόπουλος υπογράμμισε τη μακρά εμπειρία των στελεχών των ΕΛΠΕ στον τομέα έρευνας υδρογονονθράκων και τη συμμετοχή του ομίλου σε έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτος, Αλβανία, Μαυροβούνιο). Ο κ. Κωστόπουλος επισήμανε και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο συνεταίρων των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία που ανέλαβε το κοίτασμα των Ιωαννίνων, Edison και Petroceltic.

Ιωάννινα: Σε τρεις φάσεις το επενδυτικό πρόγραμμα

Η έρευνα στην περιοχή των Ιωαννίνων ξεκίνησε από το 1940, ενώ η τελευταία εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στον χώρο ήταν η Enterprise Οil, η οποία ξεκίνησε μία γεώτρηση στο Καλπάκι, τη Δήμητρα 1.

Η γεώτρηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για τεχνικούς λόγους και το 2001 αποχώρησε επιστρέφοντας την περιοχή στο ελληνικό Δημόσιο. H γεώτρηση της Enterprise Οil, όπως είπε ο επικεφαλής της Energean κ. Μαθιός Ρήγας, ως εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την περιοχή, έφτασε πολύ κοντά στον στόχο αλλά δεν τον τρύπησε ποτέ.

Μία από τις προτεραιότητες της εταιρείας είναι να επανεξετάσει αυτό τον στόχο και να δει τι πραγματικά υπάρχει σε αυτό το βάθος που είναι πάνω από 4 χιλιάδες μέτρα. Οι εκτιμήσεις της εταιρείας δείχνουν πιθανότητες για ανακαλύψεις 100 εκατομμυρίων βαρελιών, ή 2 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου.

Ο κ. Ρήγας παρουσίασε εικόνες από τα βουνά των Ιωαννίνων που δείχνουν διαφυγή πετρελαίου, η οποία, όπως είπε, αποδεικνύει ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα που δουλεύει στην περιοχή. Το επενδυτικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας περιλαμβάνει τρεις φάσεις και ξεκινάει από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, νέα σεισμικά, και γεωτρήσεις οι οποίες θα γίνουν στη δεύτερη και τρίτη φάση.

Οι συνολικές επενδύσεις για έρευνες ανέρχονται σε 32 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εάν υπάρξουν επιτυχή ευρήματα, θα φτάσουν στη φάση της ανάπτυξης πιθανόν και τα 500 εκατομμύρια.

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε και στο κοίτασμα του Πρίνου, που αποτελεί το μοναδικό παραγωγικό κοίτασμα της χώρας αυτή τη στιγμή και έχει επενδύσει την τελευταία εξαετία περί τα 180 εκατ. ευρώ. Επιπλέον επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ έχει προγραμματίσει για τη διετία 2014-2015 με στόχο την αύξηση της παραγωγής κατά 4.500 βαρέλια ημερησίως.

Κατάκολο: Από το 1981 είχε εντοπισθεί πετρέλαιο

Το Κατάκολο, μία από τις τρεις περιοχές που παραχωρήθηκαν χθες, είναι αυτό που έχει αποδεδειγμένα πετρέλαιο. Εχει βρεθεί πετρέλαιο από τη γεώτρηση που έγινε το 1981 από την ΔΕΠ – ΕΚΥ.

Είναι μια σχετικά μικρή περιοχή, 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πολύ δύσκολη γεωλογία όπως και οι προηγούμενες και, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Εnergean Oil, Μαθιός Ρήγας, «ακόμα περισσότερες περιβαλλοντικές δυσκολίες, γιατί είναι σε ένα πανέμορφο λιμάνι, του Κατακόλου, στο οποίο έρχονται και πάρα πολλά κρουαζιερόπλοια».

Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα δεν είναι μεγάλες, περιορίζονται στα 5 εκατομμύρια βαρέλια, η αξία του όμως είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί θα δώσει πολύ σοβαρά δεδομένα για το μέλλον. Η κοινοπραξία θα το εκμεταλλευτεί με μια οριζόντια γεώτρηση από τη στεριά, εκμεταλλευόμενη τις νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν να φτάνει σε μεγάλα μήκη χωρίς παρέμβαση στο περιβάλλον, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά την όχληση στην ευαίσθητη περιοχή του Κατακόλου.

Το σύνολο των επενδύσεων θα ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ στη φάση των ερευνών και πιθανόν και τα 50 εκατομμύρια ευρώ στη φάση της παραγωγής. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρώτη γεώτρηση θα γίνει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και θα μπορέσουμε να έχουμε κι ένα δεύτερο παραγωγικό πεδίο, πέρα από αυτό του Πρίνου», τόνισε ο επικεφαλής της Εnergean Oil, Μαθιός Ρήγας.

Η Energean Oil & Gas διαθέτει πλέον την εμπειρία από 94 γεωτρητικές προσπάθειες στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο, σε περιοχές με ιδιαίτερα δύσκολη γεωλογία, καθώς και αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις λόγω και της τουριστικής δραστηριότητας σε μέρη όπως η Θάσος αλλά και το Σαρμ ελ Σέιχ, καθώς και την εμπειρία από τη λειτουργία τεσσάρων γεωτρυπάνων τα τελευταία χρόνια στον Κόλπο της Καβάλας.