ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγώνουν πληρωμές δανείων με εγγύηση του Δημοσίου

Παγώνουν πληρωμές δανείων με εγγύηση του Δημοσίου

Σημαντική διευκόλυνση για 17.800 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει δάνεια συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου (που ανέρχεται στο 1,9 δισ. ευρώ) παρέχει η κυβέρνηση. Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναστέλλεται η καταβολή δόσεων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου που έχουν χορηγηθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά:

• 8.900 πυρόπληκτους
• 4.700 πτηνοτρόφους και κτηνοτρόφους
• 2.450 σεισμόπληκτους και
• 1.225 επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Βορείου Ελλάδας
• 150 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή
• 375 άλλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έως το τέλος του 2012 τα δάνεια ήταν 2,4 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο είχε εγγυηθεί το 1,9 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση παρέχει την ευχέρεια σε όσες επιχειρήσεις και όσους επαγγελματίες το επιθυμούν να τύχουν αναστολής καταβολής των χρεολυσίων των οφειλόμενων δόσεων της περιόδου από 31.12.2013 έως 31.12.2014, με μόνη υποχρέωση από μέρους τους την καταβολή του συνόλου των τόκων που θα προκύψουν για το χρονικό διάστημα της αναστολής.

Επίσης, τα χρεολύσια των δόσεων, των οποίων η καταβολή αναστέλλεται, προσαυξάνουν αντίστοιχα και αποπληρώνονται μαζί με τις αμέσως επόμενες δόσεις του δανείου, μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, χωρίς επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας του δανείου.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στις τράπεζες έως την 31η Ιουλίου 2014, ενώ οι τράπεζες ελέγχουν εάν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης και εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Καταληκτική ημερομηνία υπογραφής των σχετικών συμβάσεων είναι η 30ή Νοεμβρίου 2014.