ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεπούλημα» στο Χ.Α. εν όψει εκλογών

«Ξεπούλημα» στο Χ.Α. εν όψει εκλογών

Η πολιτική αβεβαιότητα που φέρνει η διπλή εκλογική αναμέτρηση προκάλεσε συνθήκες μαζικού ξεπουλήματος μετοχών στο χρηματιστήριο. Ηταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-4,63%) του 2014 με τον Γενικό Δείκτη να προσγειώνεται στις 1.123,62 μονάδες, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες 3,36% από την αρχή της χρονιάς.

Η αγορά δείχνει αμήχανη από την πόλωση του πολιτικού κλίματος. Οι ξένοι επενδυτές προεξοφλούν ότι εφόσον υπάρξουν ανεπιθύμητες πολιτικές εξελίξεις, η αγορά θα εισέλθει σε περίοδο εσωστρέφειας και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για την κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα hedge funds που εισήλθαν στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου 2013 (ημέρα υποβάθμισης Χ.Α. από MSCI) έχουν πολύ βραχύ επενδυτικό ορίζοντα και δεν διστάζουν να ξεφορτώνονται μετοχές όταν διαπιστώνουν αύξηση του πολιτικού κινδύνου σε μία χώρα, αδιαφορώντας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δέχθηκε το σφυροκόπημα ξένων επενδυτών και υπέστη απώλειες 10,74% κλείνοντας στα 2,160 ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τον συνολικό τζίρο των 459,915 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές της Εθνικής Τράπεζας (176,544 εκατ. ευρώ) κάλυψαν το 40% των συναλλαγών.

Τα hedge funds προέβησαν σε αθρόες πωλήσεις της Εθνικής Τράπεζας, κάνοντας χρήση του γυμνού short selling (πωλούσαν τίλους χωρίς να τις κατέχουν καθώς οι καινούργιες θα μπουν στα χαρτοφυλάκιά τους την ίδια ημέρα που τους υποχρεώνει να τις παραδώσουν στο αποθετήριο). Ετσι προσδοκούν να αποκομίσουν κέρδη αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για πτώση της μετοχής της Εθνικής με την είσοδο των νέων μετοχών που ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1,1 δισ. μετοχές. Ο τίτλος του ΟΤΕ υπέστη απώλειες 4,9%, η ΔΕΗ έχασε 4,91%, η Jumbo διολίσθησε κατά 8,44%.

Ολες οι μετοχές του Ftse Large Cap έκλεισαν αρνητικά. Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών, μόλις 26 μετοχές έκλεισαν με κέρδη και 107 τίτλοι υπέστησαν απώλειες.