ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος στη διαχείριση της κρίσης

Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος στη διαχείριση της κρίσης

Τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στη διαχείριση της κρίσης και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στο τραπεζικό σύστημα υπογραμμίζει το άρθρο των Financial Times για το «μυστικό σχέδιο Ζ».

«Κάθε εργάσιμη ημέρα από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος συγκαλούσε στις 6 μ.μ. στο γραφείο του μια μικρή ομάδα έκτακτης ανάγκης για την επιθεώρηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό που άκουσε στις 15 Ιουνίου 2012 ήταν αρκετό για να τον κάνει να χλωμιάσει. Ηταν την Παρασκευή πριν από τις βουλευτικές εκλογές –τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα– και η χώρα φαινόταν να βυθίζεται στον πανικό. Εκείνη την ημέρα, οι Ελληνες απέσυραν πάνω από 3 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή περίπου 1,5% του ΑΕΠ, η ΤτΕ παρακολουθούσε τους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα από τις τράπεζες στα στρώματά τους τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά ποτέ σε τέτοια κλίμακα», τονίζεται στο δημοσίευμα. «Μέσα σε λίγες ημέρες, θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει μια κανονική τραπεζική κρίση», ανέφερε στους FT ο κ. Προβόπουλος. Με τον ρυθμό αυτό η Ελλάδα θα είχε ξεμείνει από χαρτονομίσματα μέσα σε μία ή δύο μέρες. Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν, καθώς δεν θα ήταν μόνο η κυβέρνηση που θα έμενε από ρευστό. Την περίοδο εκείνη, οι ελληνικές τράπεζες εξαρτιόνταν από τον έκτακτο δανεισμό (ELA), καθώς είχαν αποκλειστεί από κάθε άλλη πηγή ρευστότητας.

Οπως αναφέρεται στους FT: «Για να πάρουν το ELA οι τράπεζες έπρεπε να προσφέρουν κάποιο είδος εγγύησης, που για τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης σήμαινε κρατικά ομόλογα. Αυτά τα ομόλογα θα ήταν άχρηστα σε περίπτωση σκληρής χρεοκοπίας, οπότε τα δάνεια θα κόβονταν. Χωρίς έκτακτη ρευστότητα, οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν. Χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία». Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι Financial Times στο δεύτερο μεγάλο σύμπτωμα που θα προκαλούσε κατάρρευση του συστήματος και δεν είναι άλλο από τις μαζικές τραπεζικές αναλήψεις. Σε αυτό το σημείο φάνηκε ο κομβικός ρόλος της ΤτΕ καθώς αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά οι εκροές καταθέσεων. Παρά τις αντίξοες συνθήκες η ΤτΕ κατόρθωσε να διατηρήσει την ομαλότητα του συστήματος και να μην επιτρέψει την αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις.