ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Στο τέλος Μαΐου θα ληφθεί η απόφαση από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των κομμάτων για τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, και τους κ.κ. Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαππα, με αντικείμενο την πορεία χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος» αποφασίσθηκε να ξανασυναντηθούν στα τέλη Μαΐου όπου και θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την πορεία των αιτήσεων για κοινωνικό μέρισμα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

• Από 30/4 έως σήμερα έχουν εγκριθεί ακόμα 67.500 αιτήσεις.

• Συνολικά έχει χορηγηθεί ποσό ύψους 210 εκατ. ευρώ.

• Με βάση τον ρυθμό υποβολής ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι μικρότερος των αρχικών εκτιμήσεων. Υπολογίζεται ότι στο τέλος Μαΐου θα έχουν μείνει αδιάθετα 160 – 170 εκατ. ευρώ.

• Ο αριθμός των νέων ανέργων που τελικά θα λάβουν το μέρισμα θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που εκτιμούσε το οικονομικό επιτελείο (στοιχεία φορολογικών δηλώσεων 2014).

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι στα τέλη Μαΐου θα γίνει επεξεργασία όλων των αιτήσεων που έχουν απορριφθεί με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2014 χωρίς αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια. Εφόσον υπάρξει αδιάθετο ποσό, τότε θα επανεξεταστούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.