ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Χάμρε: «Η ανησυχία για την Ελλάδα υποχωρεί»

Τζ. Χάμρε: «Η ανησυχία για την Ελλάδα υποχωρεί»

«Η διεθνής ανησυχία για μετάδοση της ελληνικής κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη υποχωρεί», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον, Τζον Χάμρε. Προσθέτει, όμως, ότι τώρα αναπτύσσεται ένας «σοβαρός προβληματισμός για τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής και ανασφάλειας στη Νότια Ευρώπη». Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτά αυξημένη σημασία η διαφαινόμενη ανάκαμψη όχι μόνον της ελληνικής, αλλά και της ιταλικής, της ισπανικής και της πορτογαλικής οικονομίας το αμέσως προσεχές διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ –όπου οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος, έχουν την ισχυρότερη φωνή– έχει εμπλακεί σε βάθος στη χάραξη και υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Χάμρε δηλώνει ευθέως ότι «για την υπέρβαση των προβλημάτων της η Ελλάδα πρέπει να εργασθεί από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της». Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους Αμερικανούς, σημειώνει ότι ναι μεν γνωρίζουν για τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά δεν κατανοούν το εύρος των δυσκολιών που καλείται να ξεπεράσει η χώρα και σε κάθε περίπτωση, εκ των πραγμάτων δεν διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της ελληνικής και γενικότερα της ευρωπαϊκής κρίσης.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμά ότι «υπάρχουν ενδείξεις πως αρχίζουν να εφαρμόζονται στην Ελλάδα σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες και αποδίδουν, αλλά θα χρειαστεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου αυτές αλλάξουν πραγματικά τη χώρα». Σημειώνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μακρά πορεία μετεξέλιξης της ελληνικής οικονομίας και εκτιμά ότι για να πετύχει το εγχείρημα, «η Ελλάδα θα χρειαστεί να επαναφέρει σε δυναμική τροχιά τους τομείς της γεωργίας και των μικρών επιχειρήσεων. Και αυτό θα απαιτήσει αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές ώστε να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματικές δράσεις».

Ο κ. Χάμρε περιγράφει τον τομέα του τουρισμού ως πολύ ισχυρό και σημειώνει ότι «μπορεί να γίνει ακόμη πιο ισχυρός». Σπεύδει, πάντως, να επισημάνει ότι η χώρα «δεν μπορεί να στηρίξει ολόκληρη την οικονομία της μόνο πάνω στον τουρισμό». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει μάλιστα και προσωπική εμπειρία του όταν κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Αιγαίο, πριν από τρία χρόνια, αναγκάστηκε λόγω των καιρικών συνθηκών να σταματήσει στη Νάξο, όπου εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν αρχαία, αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω της κακής οργάνωσης. «Δεν ήξερες πού και πώς να πας. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά υπάρχουν απίστευτα εμπόδια».