ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερήσεις στην πώληση της ΕΥΑΘ λόγω αντιδράσεων

Καθυστερήσεις στην πώληση της ΕΥΑΘ λόγω αντιδράσεων

Την πώληση του 67% των μετοχών της ΕΥΑΘ επιδιώκει η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ με τον διαγωνισμό που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Διεκδικητές είναι οι κοινοπραξίες των Suez (Γαλλία) – Ελλάκτωρ (Ελλάδα) και Merokot (Ισραήλ) – ΓΕΚ Τέρνα (Ελλάδα) – Γ. Αποστολόπουλος Α.Ε. (Ελλάδα). Ενδιαφέρον για την απόκτηση της εταιρείας είχαν εκφράσει ακόμη ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, όπως και η «Πρωτοβουλία Πολιτών 136» που τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ύδρευσης της συμπρωτεύουσας. Οι δύο τελευταίοι, ωστόσο, δεν εξουσιοδοτήθηκαν από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να συμμετάσχουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού, καθώς δεν διέθεταν τα απαραίτητα εχέγγυα.

Η διαδικασία πώλησης της εταιρείας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, αν και σχετικά πιο εύκολη υπόθεση σε σχέση με εκείνη της ΕΥΔΑΠ, έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος, είτε επειδή σημειώνονται σφοδρές αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερομένων είτε επειδή δεν ήταν έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς διαχείρισης υδάτων. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με την τρόικα, τέθηκε ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ η προώθηση βασικών ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς λιμένων και εταιρειών διαχείρισης υδάτων και αποχέτευσης.

Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερομένων, σημαντικό είναι πως έχει ταχθεί κατά της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης το σύνολο των μεγάλων δήμων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ αυτών οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Παύλου Μελά κ.ά. Μάλιστα, η κίνηση πολιτών κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ συντόνισε τις δραστηριότητές της με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (Right2Water) κατά της ιδιωτικοποίησης συλλέγοντας περίπου 1,9 εκατ. υπογραφές από όλη την Ε.Ε. Επίσης, προσφυγές έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τόσο για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ όσο και της ΕΥΔΑΠ. Αν η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ στεφθεί με επιτυχία, τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει μέτοχος με 7% και θα διατηρήσει μία θέση στο Δ.Σ. της εταιρείας.