ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κοινωνική και πολιτική σταθερότητα για να επιτευχθεί η ανάπτυξη»

«Κοινωνική και πολιτική σταθερότητα για να επιτευχθεί η ανάπτυξη»

Ισχυρός παραμένει ο κίνδυνος η ελληνική οικονομία να μην επιτύχει σταθερά θετικούς και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Το «καμπανάκι» χτυπάει η μελέτη του ΙΟΒΕ και της BCG που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση, παρουσία εκπροσώπων των επτά μεγαλύτερων διμερών επιμελητηρίων.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «αν και στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής έχουν ενσωματωθεί πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, συνολικά δεν φαίνεται να έχει εμπεδωθεί μια ισχυρή δυναμική ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, καθώς σε πολλούς τομείς παρατηρούνται καθυστερήσεις, αντιδράσεις και αδυναμία για πραγματικές τομές».

Επιπλέον, εάν δεν εξελιχθεί άμεσα η παραγωγική βάση και δεν διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με το παρελθόν, οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι «η σχετική ισορροπία που έχει επιτευχθεί σε δημοσιονομικό επίπεδο, στο ισοζύγιο συναλλαγών του εξωτερικού τομέα, αλλά και στο πεδίο της παραγωγικής δραστηριότητας, θα παραμείνει εύθραυστη και επισφαλής».

Πέραν των παραπάνω, πάντως, δύο ήταν οι κοινές διαπιστώσεις των εκπροσώπων των επιμελητηρίων: Πρώτον, ότι η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και δεύτερον ότι απαιτείται κοινωνική και πολιτική σταθερότητα για να επιτευχθεί η ανάπτυξη. «Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και μπορούμε να μιλάμε για προοπτικές ανάπτυξης. Δεν πρέπει, όμως, να εφησυχάσουμε. Είναι αδήριτη η ανάγκη να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα, κάτι που θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας. «Ολες οι εταιρείες είναι διατεθειμένες να επενδύσουν, αρκεί να υπάρχει σταθερότητα και εθνική συναίνεση», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Γ. Κώτσαλος, πρόεδρος του Ελληνοολλανδικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Συνδέσμου. Την ετοιμότητα των γαλλικών επιχειρήσεων να επενδύσουν κυρίως στις υποδομές επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Κριστόφ Λεμαρί, υποστηρίζοντας, πάντως, ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να επιτευχθεί και μεγαλύτερη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα που να δικαιολογούν υψηλότερους μισθούς.

«Μπορεί να μη συνωστίζονται στο ΤΑΙΠΕΔ οι γερμανικές εταιρείες, αλλά έχουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου δρ Αθανάσιος Κελέμης. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών του επιμελητηρίου, οι γερμανικές επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προγραμματίζουν επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακόμη οι κ. Χ. Οικονομόπουλος από το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Ι. Τσαμίχας από το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο και Γ. Καραμανωλάκης από το Ελληνοσουηδικό Επιμελητήριο.