ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Εξωστρεφές το νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Γ. Στουρνάρας: Εξωστρεφές το νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Την αισιοδοξία του ότι και φέτος η Ελλάδα θα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της European Securities and Markets Authority (ESMA), ενώ παράλληλα περιέγραψε και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός υποστήριξε πως τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους δείχνουν ότι και φέτος η Ελλάδα θα επιτύχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα απ’ ό,τι προβλέπουν οι στόχοι.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, ο υπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες αυτού. «Η Ελλάδα είναι σε διαδικασία προώθησης ενός νέου εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα», σημείωσε και πρόσθεσε πως το νέο μοντέλο αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως η γεωγραφική θέση, το κλίμα, ο πολιτισμός, οι φυσικοί πόροι και κυρίως το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε, μάλιστα, ότι οι βάσεις του νέου αναπτυξιακού μοντέλου θα στηριχθούν σε βιώσιμους τομείς, όπως οι παραγωγικές επενδύσεις, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, η καινοτομία, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Επίσης, θα στηριχθούν στον τουρισμό, την ενέργεια, τα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, την αγορά ακινήτων και τις μεταφορές.