ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία «κακής» τράπεζας για τα δάνεια των νοικοκυριών

Δημιουργία «κακής» τράπεζας για τα δάνεια των νοικοκυριών

Aποφασισμένο να τραβήξει την πρίζα σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις και σε μετόχους που «απομυζούν πόρους προς ίδιον όφελος» εμφανίζεται το τραπεζικό σύστημα, ενώ στο θέμα της διαχείρισης των επισφαλών δανείων των νοικοκυριών, προτείνει τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» (bad bank), στην οποία θα μεταφερθούν τα «κόκκινα» δάνεια.

Η πρόθεση αυτή διαφάνηκε ξεκάθαρα στην τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, Ανθιμου Θωμόπουλου, κατά τη χθεσινή συζήτηση των ευρημάτων της μελέτης που διενήργησε η PwC με θέμα «Οι ελληνικές επιχειρήσεις βγαίνοντας από την κρίση, Stars & Zombies», που συνδιοργανώθηκε με το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Συζυγία αστέρων»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Θωμόπουλος χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία «συζυγία αστέρων», που ευνοεί τις αποφάσεις υπέρ μια γιγαντιαίας αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων. Το ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα με ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά και ότι είναι πλέον σε θέση να αξιολογούν τις λύσεις με σχετική ορατότητα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, αποτελούν δύο από τους βασικούς παράγοντες που επιτρέπουν αποφασιστικότητα στις πρωτοβουλίες. Στους παράγοντες αυτούς θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία διαπιστώνεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εταιρείες που θα προκύψουν, καθώς η αγορά φαίνεται να επικροτεί αυτές τις επιλογές – σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, 2.000 επιχειρήσεις αναζητούν κεφάλαια περί τα 7 δισ. ευρώ. Ο κ. Θωμόπουλος έθεσε το θέμα της «δημοκρατικής διαχείρισης των πόρων» που διαθέτουν οι τράπεζες, στον βαθμό που πρόκειται για κοινωνικούς πόρους, που μεταφέρουν, όπως είπε, «αξία από τον ένα φορολογούμενο σε άλλο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα πρώτα θύματα στην περίπτωση των επιχειρήσεων zombies είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που απεμπολούν βασικά δικαιώματα, και μετά οι τράπεζες.

Επιφυλακτικός υπήρξε ωστόσο στο θέμα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων των νοικοκυριών, καλώντας την Πολιτεία να δημιουργήσει θεσμούς, όπως μια «κακή τράπεζα», που θα τα αναλάβει. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, «πρόκειται για αποφάσεις ζωής και θανάτου» και οι τράπεζες δεν νιώθουν άνετα να αναλάβουν την ευθύνη για το ποια κοινωνική ομάδα θα επιβιώσει και ποια όχι». Σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τις αποφάσεις μπορούν να πάρουν οι δυνάμεις της αγοράς, για τα νοικοκυριά η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, κατέληξε ο κ. Θωμόπουλος.

Στις πρωτοβουλίες που, όπως συμφώνησε το σύνολο των ομιλητών της χθεσινής συζήτησης, θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση είναι η αλλαγή του πτωχευτικού νόμου, την οποία ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που συμμετείχε στη συζήτηση, προσδιόρισε για το φθινόπωρο. Περιγράφοντας τις βασικές αλλαγές που θα περιλαμβάνει η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «παρεμβάσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, καθιερώνοντας ταχύτερες λύσεις και τη δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας για τις επιχειρήσεις», σημειώνοντας πάντως με νόημα ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια αυτοσχεδιασμού και ότι όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε συνεργασία με την τρόικα».