ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδρούν στη φορολόγηση αλλοδαπών ναυτικών

Αντιδρούν στη φορολόγηση αλλοδαπών ναυτικών

Το ζήτημα της φορολόγησης των αλλοδαπών ναυτικών, οι οποίοι εργάζονται σε πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία, αναμένεται να θέσει εντός των προσεχών ημερών στην κυβέρνηση, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), καθώς πρόκειται για μια ρύθμιση που έχει επιφέρει σημαντικές αντιδράσεις στους κόλπους των μελών της. Υπενθυμίζεται ότι με βάση σχετική πρόβλεψη του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, προβλέπεται η καταβολή φόρου και από τους αλλοδαπούς ναυτικούς που επανδρώνουν τα πλοία που είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο. Μέχρι πρότινος, οι αλλοδαποί ναυτικοί εξαιρούνταν από την καταβολή φόρου.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες από τον εφοπλιστικό κόσμο, η εν λόγω ρύθμιση συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία της ελληνικής πολιτείας, καθώς μάλιστα, για να φορολογηθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, θα πρέπει πρώτα να λάβουν άδεια παραμονής, καθώς η πλειονότητα εξ αυτών προέρχεται από κράτη εκτός Ε.Ε.

Οπως επισημαίνουν πλοιοκτήτες, εφόσον δεν αρθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, είναι πολύ πιθανή η φυγή πολλών προς άλλες κοινοτικές σημαίες, όπως της Κύπρου ή της Μάλτας, όπου δεν ισχύουν αντίστοιχοι φόροι. Πρόκειται για το δεύτερο σημείο έντονης «τριβής» μεταξύ της ΕΕΕ και του υπ. Οικονομικών, καθώς είχε προηγηθεί η «αιφνιδιαστική», όπως τη χαρακτηρίζουν, τροπολογία του προηγούμενου Δεκεμβρίου, βάσει της οποίας, η εθελοντική συνεισφορά των ναυτιλιακών εταιρειών για την επόμενη τριετία, η οποία είχε συμφωνηθεί από κοινού με την κυβέρνηση λίγους μήνες νωρίτερα, μετατράπηκε σε υποχρεωτική, με την προσδοκία είσπραξης ποσού της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ ετησίως.