ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο εφησυχασμός μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη

Ο εφησυχασμός μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος η ελληνική οικονομία να μην πετύχει σύντομα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ που εκπόνησε σε συνεργασία με την The Boston Consulting Group, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Η μελέτη έχει τίτλο «O ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και θα παρουσιαστεί σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώνουν τα επτά μεγαλύτερα διμερή επιμελητήρια της χώρας.

Σε αυτήν το ΙΟΒΕ υποστηρίζει πως συνολικά δεν έχει εμπεδωθεί στη χώρα μια επαρκώς ισχυρή δυναμική ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, καθώς σε πολλούς τομείς παρατηρούνται καθυστερήσεις και αντιδράσεις στις απαραίτητες πραγματικές τομές. Βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αποτελούν η αναβάθμιση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η άνοδος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με το Ιδρυμα να υποστηρίζει ότι πολλές μεταρρυθμίσεις προς αυτές τις δύο βασικές κατευθύνσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, αλλά ακόμα δεν είναι ισχυρή η δυναμική των μεταρρυθμίσεων στην χώρα. Παράλληλα, στη μελέτη αναφέρεται ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, με την ισορροπία να επανέρχεται τόσο στον δημοσιονομικό τομέα όσο και στο εξωτερικό ισοζύγιο.

Το ΙΟΒΕ θεωρεί πως στο εξής η αναπτυξιακή ώθηση αναγκαστικά θα πρέπει να προέλθει από εξαγωγές, την υποκατάσταση των εισαγωγών και τις άμεσες επενδύσεις. Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει πως πρέπει να προχωρήσουν η ουσιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας, η εξέλιξη και διαφοροποίηση της παραγωγικής της βάσης και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στα πεδία διοικητικών παρεμβάσεων.