ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά το… ξεσκόνισμα των ακινήτων για την τιτλοποίησή τους

Ξεκινά το… ξεσκόνισμα των ακινήτων για την τιτλοποίησή τους

Ξεκινά η διαδικασία ξεκαθαρίσματος των ακινήτων που θα εισέλθουν στην τιτλοποίηση που επιδιώκει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, σήμερα Τρίτη αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. να εγκρίνει διαγωνισμό, μέσα από τον οποίο θα προσληφθεί ο ανάδοχος (ή οι ανάδοχοι) που θα αναλάβει να διευθετήσει τις εκκρεμότητες με τους τίτλους ιδιοκτησίας περίπου τριών χιλιάδων ακινήτων. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία θα εισφερθούν και θα συμμετάσχουν σε μια ή περισσότερες τιτλοποιήσεις που θα επιδιώξει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ο διαγωνισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες έχει προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ και στόχος είναι το έργο να υλοποιηθεί από τρεις αναδόχους. Στις βασικές υποχρεώσεις των αναδόχων είναι να δημιουργήσουν στο ΤΑΙΠΕΔ την πρώτη φουρνιά «καθαρών» ακινήτων μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η πρώτη αυτή ομάδα ακινήτων εκτιμάται ότι θα περιλάβει περίπου 1.000 ακίνητα, και θα επιτρέψει την τιτλοποίησή τους με στόχο την άντληση 350 έως 500 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση δεν έχει οριστικοποιηθεί ως το καταλληλότερο μοντέλο αξιοποίησης των ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου. Για το Ταμείο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλεγεί το μοντέλο της μετοχοποίησης μιας εταιρείας, στην οποία θα εισφερθούν τα συγκεκριμένα ακίνητα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το μοντέλο της μετοχοποίησης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα σε βάθος χρόνου, αλλά όχι ευθύς εξαρχής όπως ενδιαφέρει το ΤΑΙΠΕΔ. Από την άλλη πλευρά, η τιτλοποίηση φέρνει περισσότερα έσοδα «μπροστά», αλλά θα είναι λιγότερο αποδοτική σε βάθος χρόνου. Καθώς όμως το ταμείο πιέζεται να φέρει έσοδα μπροστά, η διαδικασία της τιτλοποίησης θεωρείται πιο πιθανή.

Επίσης, στελέχη της αγοράς αμφισβητούν το ενδεχόμενο το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε μια έκδοση (τίτλου ή μετοχών) μέχρι τα τέλη του έτους. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει υποσχεθεί μια έκδοση μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, αλλά οι άνθρωποι της αγοράς ισχυρίζονται ότι το έργο του «ξεκαθαρίσματος» των ακινήτων στην ΕΤΑΔ χρειάζεται χρόνο και δεν θα είναι μια τόσο εύκολη υπόθεση.

Στο μεταξύ, συγκρατημένα αισιόδοξα εμφανίσθηκαν τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, την επομένη του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της χώρας. Το εκλογικό αποτέλεσμα εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, παρόλο που τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. αναμένουν και την έκβαση της αναμέτρησης την ερχόμενη Κυριακή.

Προσεκτικά βήματα

Η διοίκηση του Ταμείου φέρεται να ακολουθεί ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, σε σημείο που μπορεί να χαρακτηρίζονται ακόμα και γραφειοκρατικά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυξάνεται η παρεχόμενη ασφαλιστική κάλυψη στα μέλη του Δ.Σ., τόσο σε ύψος, όσο και σε χρονική διάρκεια. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, «η εταιρεία διεύρυνε την πολιτική της ασφαλιστικής κάλυψης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των στελεχών που συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών των οποίων μετοχές ή/και δικαιώματα ψήφου έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης είναι σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για την ασφαλιστική κάλυψη των στελεχών για χρονικό διάστημα πέντε ετών μετά τη διακοπή λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και την αύξηση του ορίου στα 50 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. που είναι τώρα».