ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργοποίηση του ακατάσχετου με δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού

Ενεργοποίηση του ακατάσχετου με δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού

Τον τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο τόσο το Δημόσιο όσο και τρίτοι δεν θα μπορούν να κατάσχουν ποσά έως 1.500 ευρώ θα πρέπει να υποδείξουν οι φορολογούμενοι στα πιστωτικά ιδρύματα και στο υπουργείο Οικονομικών. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν ατυχήματα, όπως για παράδειγμα με το κοινωνικό μέρισμα που αρκετές τράπεζες το «τράβηξαν» για την αποπληρωμή πιστωτικών καρτών και δανείων.

Σύμφωνα με τον νόμο, ακατάσχετες είναι για κάθε οφειλέτη – φυσικό πρόσωπο οι καταθέσεις έως 1.500 ευρώ σε ένα λογαριασμό σε μία μόνο τράπεζα. Ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον συγκεκριμένο λογαριασμό του. Επίσης, ο νόμος προβλέπει ότι ποσό έως 1.500 ευρώ μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος είναι ακατάσχετο, ενώ απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Το 2013 οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αυξήθηκαν κατά 40,4% σε σχέση με το 2012, με αποτέλεσμα να εισπραχθούν 687 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν ήταν αυξημένες το περασμένο έτος κατά 25,5% σε σχέση με το 2012. Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, σε αντιδιαστολή με τις κατασχέσεις ακινήτων, θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές, καθώς οδηγούν σημαντικά έσοδα στο ταμείο της εφορίας.

Σημειώνεται ότι με το πρώτο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τα έτη 2014-2017 ενεργοποιούνται από φέτος νέες τεχνικές ελέγχων με οnline πρόσβαση των ελεγκτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς, διεύρυνση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο έως 10.000 ευρώ και διασύνδεση των ελεγκτικών υπηρεσιών με το Κτηματολόγιο, το ΙΚΑ, τον ΕΟΠΠΥ, τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία κ.λπ. Μάλιστα, οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις επεκτείνονται και σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος, προθεσμιακές καταθέσεις. Τα νέα ελεγκτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο είναι τα εξής:

• Online πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ενεργοποιείται από φέτος η αυτόματη πρόσβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών στα τρέχοντα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων. Σε δεύτερη φάση, οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στα κατ’ έτος παλαιά υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων. Το μητρώο τραπεζικών λογαριασμών μέσω του οποίου οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν εικόνα για το τραπεζικό προφίλ κάθε ελεγχόμενου πολίτη και επιχείρησης θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2014. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει το ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ.

• Ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες του Δημοσίου με την επέκταση πλήρους αυτοματοποιημένης διαδικασίας και ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για οφειλές έως 10.000 ευρώ με βάση το έτος και το είδος της οφειλής, επέκταση των e-κατασχετηρίων σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και απευθείας χρέωση για μικρού ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 1.000 ευρώ (π.χ. για τέλη κυκλοφορίας), μέτρο το οποίο εξετάζεται ακόμη με την τρόικα.