ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Ξεκινά η ανάπτυξη από το β΄ τρίμηνο του 2014

ΚΕΠΕ: Ξεκινά η ανάπτυξη από το β΄ τρίμηνο του 2014

Ανάπτυξη 0,5% προβλέπει για φέτος το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το 2014. «Η εκτίμηση αυτή καταδεικνύει ότι το 2014 θα αποτελέσει έτος μετάβασης από τη μακροχρόνια ύφεση, η οποία είχε ξεκινήσει το 2008, σε καθεστώς ανάπτυξης» αναφέρει το ΚΕΠΕ στο οικονομικό του δελτίο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Μάλιστα, το Κέντρο εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει -έστω και οριακό- θετικό ρυθμό μεταβολής από το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οπως σημειώνεται στο δελτίο, «η εκτιμώμενη έναρξη περιόδου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία εντός του 2014 αντανακλά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με την εξισορρόπηση των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, την εξομάλυνση των συνθηκών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, την προώθηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος και την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας».

Ειδικότερα, το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκε ύφεση 0,65% (μικρότερη από το 1,1% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ), στο δεύτερο τρίμηνο θα περάσει σε θετικό έδαφος της τάξης του 0,09%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο θα ανέλθει στο 1,04% και στο τέταρτο στο 1,35%. Το Κέντρο θεωρεί ότι η ανοδική πορεία του ΑΕΠ εντός του 2014 μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω από την ανάκαμψη των επενδύσεων, μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της αποκατάστασης των συνθηκών ρευστότητας και χρηματοδότησης, την αύξηση των εξαγωγών μέσω της ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας και της εκτιμώμενης μεγαλύτερης συμβολής των εξαγωγών υπηρεσιών κυρίως μέσω του τουρισμού, την ανάσχεση της ιδιαίτερα αρνητικής δυναμικής στην αγορά εργασίας και την ανοδική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.

Προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσουν παράγοντες όπως η κρίση στην Ουκρανία και τυχόν εγχώριες εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν καθυστερήσεις και αγκυλώσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.