ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 37,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα την τελευταία διετία

Επενδύσεις 37,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα την τελευταία διετία

Επενδύσεις ύψους 37,6 δισ. ευρώ έχουν έρθει στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας τα αρχικά ευρήματα σχετικής μελέτης του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών).
Από τα 37,6 δισ. ευρώ, τουλάχιστον τα 10 δισ. ευρώ είναι σε επίπεδο εξαγγελιών, σχεδιασμών ή σε φάση μελετών, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση του Ελληνικού, η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, αλλά και τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track).

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, αν και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να θριαμβολογούμε, τόνισε ότι κρίσιμο στοιχείο για τις εξελίξεις και στο θέμα των επενδύσεων θα είναι και το αποτέλεσμα των εκλογών της προσεχούς Κυριακής. «Δεν είναι η ώρα να θέσουμε σε αμφιβολία τα επιτεύγματα όλων των Ελλήνων», δήλωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Κ. Χατζηδάκης. Οι επενδύσεις ύψους 37,6 δισ. ευρώ αναλύονται ως εξής:

• Μεγάλες συμφωνίες (mega deals αναφέρονται στην έκθεση) συνολικού ύψους 9,7 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 6,9 δισ. ευρώ. Η έναρξη των έργων τοποθετείται στο β΄ εξάμηνο του 2015.

Στα mega deals έχει συμπεριληφθεί ακόμη η κατασκευή του αγωγού TAP για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ. Τέλος, περιλαμβάνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,33 δισ. ευρώ στη Eurobank με τη συμμετοχή της Fairfax.

• Τρία τουριστικά έργα που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς fast track συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Για το ένα έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), το δεύτερο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της ΜΠΕ, ενώ το τρίτο δεν έχει ξεκινήσει καν αυτή τη διαδικασία.

• Δεκατέσσερα έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ.

• Επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδός, Κεντρική, Αιγαίου, Νέα οδός) ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

• Αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 3,13 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν κατατεθεί στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου 1,29 δισ. ευρώ.

• Ξένες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα ύψους 897 εκατ. ευρώ.

• Ξένες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα υπό την έννοια της επέκτασης υφιστάμενων δραστηριοτήτων ύψους 537 εκατ. ευρώ.

• Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών ύψους 4,67 δισ. ευρώ.

• Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (πλην επένδυσης Fairfax στη Eurobank) ύψους 8,1 δισ. ευρώ.

• Εργα που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης ήδη έχουν εκδοθεί οι πίνακες για όλα τα επιλέξιμα έργα του 2013, και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν ανακοινωθεί και οι οριστικοί του α΄ κύκλου του 2014.

Τέλος, στη μελέτη αναφέρεται σειρά επενδύσεων, μικρών και μεγάλων διαφόρων εταιρειών, με την ένδειξη «αγνώστων οικονομικών στοιχείων».

Στη μελέτη δεν περιλαμβάνεται εκτίμηση για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από το σύνολο των αναφερόμενων επενδύσεων, αλλά σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη υπολογίζονται σε 95.000.