ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπόθεση τα πλεονάσματα για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών

Προϋπόθεση τα πλεονάσματα για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών

Τα –επιπλέον– πλεονάσματα του τρέχοντος έτους και των επόμενων ετών θα κρίνουν εάν και πότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συναινέσουν και οι πιστωτές της χώρας.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συσταθεί επιτροπή που θα αξιολογήσει και θα ερευνήσει τις προοπτικές μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Σε αυτή συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, φοροτεχνικοί και οικονομολόγοι, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη θεσμοθέτηση των υπεσχηθέντων. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ανέφερε προχθές σχετικά με την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών ότι: έπεσαν μαζεμένα τα βάρη, σημειώνοντας ωστόσο ότι ήδη έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, ενώ στόχος είναι ο ανώτατος συντελεστής για τις επιχειρήσεις να φτάσει το 15% και για τα φυσικά πρόσωπα στο 33% και ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ στο 12%.

Ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι το θέμα της φορολογίας θα τεθεί στην τρόικα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ενδεχομένως σε επόμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να υπάρξει σχετική αναφορά για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, εφόσον βέβαια ο προϋπολογισμός, ο τρέχων και των επόμενων ετών, είναι πλεονασματικός. Δηλαδή θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τη χορήγηση φέτος περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πάντως, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία για μείωση των συντελεστών των φυσικών προσώπων το 2015. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να έχει τεθεί σε ισχύ το περιουσιολόγιο, κάτι το οποίο αναμένεται στα τέλη του επόμενου έτους. Αντιθέτως, δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από 26% που είναι σήμερα στο 15% σταδιακά από το 2015.

Για τα φυσικά πρόσωπα που στηρίζουν σε σημαντικό βαθμό τα του προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί άμεσα μία συμφωνία για μείωση του ανώτατου συντελεστή που σήμερα ανέρχεται στο 42%, στο 33%. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι δεν μπορεί να μειωθεί μόνο ο ανώτατος συντελεστής χωρίς να μειωθούν και οι συντελεστές φορολόγησης των μεσαίων εισοδημάτων που έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε εισοδηματική τάξη τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο 12% είναι ιδιαίτερα σύνθετο. Ακόμα και αν δεν υπήρχε η τρόικα, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μειώσει μονομερώς τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή (23%), καθώς απαιτείται προηγούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνήθως τα αιτήματα για αύξηση των συντελεστών γίνονται αμέσως αποδεκτά, ενώ η μείωσή τους θα πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς. Το εγχείρημα της μείωσης των συντελεστών υπό τις παρούσες συνθήκες γίνεται ακόμα δυσκολότερο, δεδομένου ότι η τρόικα όχι μόνο ήταν αρνητική στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αλλά ζητά την κατάργηση των υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.