ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι αναγκαίο να συνεχιστεί όχι γιατί επιβάλλεται από την τρόικα, αλλά γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία η Εurobank.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στην ομιλία του (20/05/2014) με θέμα «Ελλάδα 2021: Το νέο εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο» πέρα από τους βασικούς κλάδους στους οποίους αναμένεται να στηριχτεί η ελληνική οικονομία τα προσεχή χρόνια, το μείγμα της χρηματοδότησης που απαιτείται, καθώς και την αναγκαία πολιτική σταθερότητα, σε αποστροφή του λόγου του αναφέρθηκε στην πορεία της Αργεντινής μέχρι την πτώχευση του 2002, αλλά και στην αδυναμία της να ορθοποδήσει μέχρι σήμερα, και τη συνέκρινε έμμεσα με την πορεία που είχαν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, δύο χώρες που πρόσφατα «αποφοίτησαν» από την επιτήρηση της τρόικας.

Πάντως, όπως διευκρινίζει η Eurobank, η έξοδος από το Μνημόνιο δεν σημαίνει ότι ξεπέρασαν την κρίση ή ότι οι πολίτες τους δεν συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειές της, αλλά ότι μπορούν αυτοδύναμα να λάβουν αποφάσεις για την οικονομία τους και, κυρίως, να επιστρέψουν σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κρίσιμη ερώτηση που προκύπτει, σύμφωνα με τη Eurobank, είναι πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η κίνηση προς την κατεύθυνση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και όχι η οπισθοδρόμηση προς την κατεύθυνση της Αργεντινής.

H Eurobank απαντά: Μόνο με τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας θα μπορέσουμε μεσοπρόθεσμα να δομήσουμε μια οικονομία με βιώσιμους θεσμούς, που όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά συμβάλλουν και στην καταπολέμηση των κρίσεων προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Η πρόσφατη μελέτη ΙΟΒΕ-BCG δείχνει τον δρόμο σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Εκεί περιγράφεται μια σειρά από συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, που εξειδικεύουν τους πέντε πυλώνες στους οποίους θα στηριχτεί το νέο ελληνικό αναπτυξιακό πρότυπο.