ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράις: Στις 30 Μαΐου η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ράις: Στις 30 Μαΐου η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, επιβεβαίωσε ότι στις 30 Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο και η αποστολή του ΔΝΤ μετά το καλοκαίρι. Σε ερώτηση αν οι επικείμενες εκλογές αποτελούν «απειλή» για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ράις δεν θέλησε να απαντήσει.

Επίσης, σε ερωτήσεις για «δημοσιεύματα-αποκαλύψεις», ειδικά για το δημοσίευμα της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς περί «σχεδίου Z» το 2012 και αν το ΔΝΤ είχε κάποιο σχέδιο για «ενδεχόμενο εξόδου» της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Ράις τόνισε ότι «πάγια αρχή» του Ταμείου είναι να μη σχολιάζει δημοσιεύματα, ούτε απάντησε στο αν το ΔΝΤ έλαβε μέρος σε συναντήσεις που να αφορούν το «σχέδιο Ζ», υπογραμμίζοντας ότι αποστολή του Ταμείου είναι ο «καταρτισμός σχεδίων για την αντιμετώπιση κρίσεων» και να «παρέχει συμβουλές» στα μέλη του.
Στην επιμονή των δημοσιογράφων γύρω από το όλο θέμα, επισήμανε: «Δεν ξέρω κανένα τέτοιο σχέδιο». Σε ερώτηση αν υπήρχε ή αν υπάρχει κάποιο σχέδιο του ΔΝΤ για το «ενδεχόμενο διάσπασης» της ευρωζώνης, απάντησε: «όχι».