ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 3 σενάρια ξένων οίκων για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Τα 3 σενάρια ξένων οίκων για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Η αποκόμιση κερδών από τους ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους, μετά τις σημαντικές υπεραξίες των προηγουμένων μηνών, σημάδεψε την προεκλογική περίοδο, με τα αποτελέσματα των αυριανών εκλογών να προσδιορίζουν την επόμενη κίνηση τόσο για το χρηματιστήριο όσο και τη δευτερογενή αγορά των κρατικών αλλά και των επιχειρηματικών ομολόγων. Και αυτό διότι οι ξένοι επενδυτές έχουν θέσει τον πήχυ για το αποτέλεσμα όχι μόνο στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, αλλά και στην επιβεβαίωση της δυνατότητας της κυβέρνησης να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Τα τρία σενάρια

Αυτά τονίζουν τραπεζικές πηγές από το Λονδίνο, απαντώντας στην ερώτηση γιατί δέχθηκαν τόσο μεγάλες πιέσεις το Χρηματιστήριο και ηπιότερες, αλλά πάντως πιέσεις, τα ελληνικά ομόλογα. Σημειώνουν δε, τόσο αυτοί όσο και κύκλοι από τη Νέα Υόρκη, τρία βασικά σενάρια:

Το πρώτο κάνει λόγο για rebound του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου, αλλά και των τιμών των ομολόγων στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών είναι παρόμοιο με αυτό της πρώτης Κυριακής.

Το δεύτερο αφορά σε αντίθετο αποτέλεσμα, το οποίο αποσταθεροποιεί το υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον και συνοδεύεται με μαζικές πωλήσεις ελληνικών αξιών.

Το τρίτο αφορά ενδεχόμενη έκπληξη, είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση, και ανάλογη μαζική αντίδραση.

Σε κάθε περίπτωση, οίκοι όπως η Nomura έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τη δυνατότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ανταποκριθούν στις προσδοκίες για αύξηση της εκλογικής τους επιρροής, στον βαθμό που να επιφέρει αλλαγές στην πολιτική της χώρας. Τουλάχιστον αυτό το κλίμα είχαν δημιουργήσει δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Ωστόσο, οι ξένοι έχουν αρχίσει τώρα να εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί αναφορικά με την προοπτική των ελληνικών αξιών. Θυμίζουν δε ότι εντός του Ιουνίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πιο επιθετική ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κάτι που έχει αποτελέσει οδηγό και για τις μεγάλες εισροές κεφαλαίων στην Ευρώπη από αμερικανικά κεφάλαια.

Οι εκτιμήσεις της Barclays

Από την πλευρά της η Barclays, που μεταξύ άλλων διατηρεί για λογαριασμό πελατών της σημαντικές θέσεις σε ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα, τονίζει πως το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι πιο κρίσιμο στην Ελλάδα και επηρεάζει την εσωτερική πολιτική σκηνή εντονότερα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα παραδοσιακά κόμματα θα χάσουν 50 με 100 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη μετατόπιση των δυνάμεων να ευνοεί την Αριστερά και τους ευρωσκεπτικιστές. Και είναι εδώ ακριβώς που εντοπίζεται η βασική ανησυχία των ξένων: στην τάση χαλάρωσης της μεταρρυθμιστικής πίεσης στον ευρωπαϊκό Νότο, που αναμένεται να ενδυναμωθεί μετά τις ευρωεκλογές.

«Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού, που αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών, απειλεί τα σχέδια της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης, όπως είναι η τραπεζική ένωση και ο στενός δημοσιονομικός συντονισμός και έτσι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για πρώτη φορά αποτελούν κεντρικό βαρόμετρο για τους επενδυτές», επισημαίνει Βρετανός διαχειριστής κεφαλαίων. Την ίδια ώρα, ο αναλυτής της γερμανικής DZ Bank AG, Felix Herrmann, αποδίδει τις πιέσεις στην ελληνική αγορά,αλλά και την ευρωπεριφέρεια, στην αποκομιδή κερδών και στην επιφυλακτικότητα προ των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το δε εύρος της πτώσης της ελληνικής αγοράς εξηγείται και από το εύρος της ανόδου που προηγήθηκε, σημειώνουν οι ψυχραιμότεροι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μετά την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (που κινούνται αντίστροφα με τις τιμές τους), οι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου εμφανίζουν, σύμφωνα με το Bloomberg, μία από τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς. Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους έχουν διαμορφώσει υπεραξίες της τάξης του 21%, έναντι 6,8% των ιταλικών, 7,7% των ισπανικών και 4,1% των γερμανικών. «Η αγορά ήταν υπερβολικά θετική με την ελληνική υπόθεση τελευταία και η ταυτόχρονη διάθεση των επενδυτών να εξισορροπήσουν αυτήν την εικόνα οδηγεί σε αναταράξεις», εξηγεί ο Οουεν Κάλαν της Danske Bank. Ετσι εξηγούν, άλλωστε, πολλοί τις έντονες διακυμάνσεις που σημειώνονται στην ελληνική αγορά.

Κινητικότητα στην αγορά ομολόγων

Οποια και αν είναι η εξήγηση του φαινομένου της ρευστότητας στην αγορά των ομολόγων το τελευταίο διάστημα, γεγονός αποτελεί ότι τηρείται στάση αναμονής από σημαντικό αριθμό επενδυτικών κεφαλαίων που κοιτούν και συμμετέχουν στην ελληνική ομολογιακή και χρηματιστηριακή αγορά. Ειδικά μετά την εντυπωσιακή, για τα δεδομένα και το μέγεθος της χώρας, άντληση κεφαλαίων από τράπεζες, Δημόσιο, αλλά και επιχειρήσεις το προηγούμενο δίμηνο.

Την ίδια ώρα, σημαντική μερίδα των επιθετικών επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν σε ελληνικούς τίτλους το πρώτο διάστημα της ανάκαμψης, στα τέλη δηλαδή του 2012 και λίγο αργότερα, αναζητεί τώρα την έξοδο, καθώς έχουν επιτύχει του στόχους τους για τις αποδόσεις και έχουν πολύ πιο βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες. Υπάρχουν όμως και αγοραστές μεταξύ των πιο ποιοτικών και πιο μακροπρόθεσμων ξένων κεφαλαίων, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, δείχνοντας τα μεγάλα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά ταμεία ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού που έχουν ήδη εμφανιστεί με σημαντικά ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών εισηγμένων και τραπεζών.