ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς και από πού θα καλυφθούν τα 13 δισ. ευρώ

Πώς και από πού θα καλυφθούν τα 13 δισ. ευρώ

Ασκήσεις επί χάρτου για τη διασφάλιση της ταμειακής ρευστότητας του Δημοσίου έως τα τέλη του έτους πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες στο οικονομικό επιτελείο. Η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας ξεκινάει τέλη Αυγούστου και δεδομένου ότι τα θέματα του χρέους και της κάλυψης τυχόν χρηματοδοτικών κενών από το 2015 και μετά, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014.

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τις μεθόδους με τις οποίες θα εξασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει κάποιο «ατύχημα» όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα αυτά. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μάιος κλείνει με οριακά ταμειακά διαθέσιμα για το κράτος. Επίσης, εκτιμάται ότι μετά την εκταμίευση των 3,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Ιουνίου, στο τέλος του επόμενου μήνα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα από το 1 δισ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη την πίεση που υπάρχει στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις για να εξοφλήσει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 13 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Το μεγαλύτερο «εμπόδιο» είναι ο Αύγουστος, καθώς στον μήνα αυτό η Ελλάδα θα κληθεί να εξοφλήσει περισσότερες από τις μισές υποχρεώσεις του εξαμήνου και συγκεκριμένα το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εάν περάσει ο Αύγουστος δεν θα υπάρχει πρόβλημα, ούτε πίεση για την εξεύρεση σημαντικών πόρων.

Υπάρχει εφεδρεία

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν εκφράζουν κάποια ανησυχία ότι η Ελλάδα θα «ξεμείνει» από ρευστό και αναφέρουν ότι σε περίπτωση ανάγκης υπάρχει ως εφεδρεία και η πραγματοποίηση μιας έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων. Ωστόσο, επεξεργάζονται όλα τα σενάρια για το πώς θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου κατά τη διάρκεια του έτους, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, οι τρόποι με τους οποίους θα καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους ύψους 13 δισ. ευρώ είναι:

1. Από τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του κράτους από τους οργανισμούς του Δημοσίου. Η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) αποδεικνύεται ότι αποτελεί την κυριότερη λύση στο πρόβλημα του όποιου χρηματοδοτικού κενού υπήρχε στο πρόγραμμα. Συνολικά, εκτιμάται ότι από τα repos το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει για λίγους μήνες ποσά της τάξης των 5 δισ. ευρώ εντός του έτους.

2. Η εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Στα τέλη της εβδομάδας το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει και να εγκρίνει την έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία, αποδεσμεύοντας τη δόση που του αναλογεί στο πλαίσιο του τελευταίου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε.

3. Η εκταμίευση των δύο υποδόσεων από την Ευρωζώνη ύψους 2 δισ. ευρώ. Με την υλοποίηση 12 προαπαιτούμενων δράσεων εντός του Μαΐου (6 δράσεις) και Ιουνίου (άλλες 6 δράσεις) θα αποδεσμευθεί 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και άλλο 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις συγκεκριμένες δράσεις, αλλά για να είναι ασφαλείς στα σενάρια που καταρτίζουν, υπολογίζουν ότι θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ. Ετσι, εάν τελικά εκταμιευθούν και τα 2 δισ. ευρώ, θα δοθεί μία επιπλέον «ανάσα» στα ταμεία του κράτους.

4. Η πρόσβαση στις αγορές. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι εντός του 2014 θα επιδιώξει και νέα έκδοση ομολόγων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες στην αγορά. Ωστόσο στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι εάν προκύψει ταμειακό πρόβλημα δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσει η Ελλάδα σε νέο δανεισμό από τις αγορές μέσω ομολόγων, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί και κάποια έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων, όπως και στο παρελθόν.

5. Η καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου δείχνουν ότι και φέτος η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα θα είναι περισσότερα από τις δαπάνες σε σχέση με τις προβλέψεις και υπό αυτήν την προϋπόθεση θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων.