ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύντομα

Σύντομα

ΑΝΧΕΛ ΓΚΟΥΡΙΑ
Ο ευρωπαϊκός Νότος έχει μακρύ δρόμο…

Εν γνώσει της η πολιτική τάξη οδήγησε αυτές τις χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία) στην καταστροφή, δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και κάνει λόγο για σημαντικά προβλήματα που είχαν εντοπιστεί στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ήδη από το 2008. «Το 2008 εξετάσαμε το συνταξιοδοτικό σύστημα των κρατών-μελών μας και η Ελλάδα είχε το πιο γενναιόδωρο από όλα», δηλώνει ο κ. Γκουρία σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» και επισημαίνει ότι ήδη τότε το συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει, όπως και συνολικά τα δημοσιονομικά της χώρας. Η Ελλάδα είχε το πλέον γενναιόδωρο σύστημα, αλλά μεταξύ των πρωτοπόρων ήταν επίσης η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ και εξηγεί ότι δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, καθώς, όπως λέει, κοντόφθαλμες και κακές αποφάσεις διαπέρασαν το σύνολο της δημόσιας διοίκησης στις χώρες αυτές. Ερωτώμενος εάν αυτές οι χώρες με τις μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησαν τελευταία θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ιστορίες επιτυχίας για την Ευρωζώνη, όπως η Γερμανία, ο κ. Γκουρία δηλώνει ότι η καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Γερμανία είναι το αποτέλεσμα 15 ετών επίπονης εργασίας. «Οι χώρες υπό κρίση απέχουν πολύ από αυτό. Πρέπει ακόμη να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους. Στα δημοσιονομικά το έχουν επιτύχει, τώρα πρέπει να βάλουν σε τάξη την οικονομία και αυτό σημαίνει κυρίως μείωση της ανεργίας, ιίως της νεανικής, η οποία αποτελεί τεράστιο βάρος για τις κοινωνίες. Ας είμαστε ρεαλιστές: αυτές οι χώρες έχουν ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά τους».

DIW
«Η Ελλάδα καλύτερα να χρεοκοπούσε»

«Μια χρεοκοπία της Ελλάδας, τον Μάιο του 2010, θα ήταν η καλύτερη επιλογή», υποστηρίζει ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, ο οποίος χαρακτηρίζει την Ελλάδα «αποτυχημένο κράτος» («failed state») και θεωρεί ότι ένα νέο «κούρεμα» χρέους είναι αναπόφευκτο. «Εκ των υστέρων είναι κανείς σοφότερος. Κοιτάζοντας πίσω, μία χρεοκοπία της Ελλάδας τον Μάιο του 2010 θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Η Ελλάδα είναι μία “αμαρτωλή” περίπτωση. Τα προβλήματα της χώρας δεν θα έχουν λυθεί ούτε σε δέκα χρόνια. Η Ελλάδα αποτελεί ένα αποτυχημένο κράτος, με μία αδύναμη δημοκρατία και χωρίς λειτουργούντες θεσμούς», δηλώνει ο κ. Φράτσερ και προσθέτει ότι στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας η διάσωση αποτελούσε ορθή επιλογή. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι «δεν θα το αποφύγουμε» και προσθέτει: «Θα πρέπει να δούμε πώς το υψηλό δημόσιο χρέος θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί με βιώσιμο τρόπο. Ενα “κούρεμα” είναι αναπόφευκτο».

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Αυξήθηκαν 18,2% στο πρώτο τρίμηνο

Στα 1,187 εκατομμύρια έφθασε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση κατά 18,2% σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, μείωση κατά 39% εμφάνισαν οι αφίξεις τουριστών από τη Γαλλία και 1,2% από τη Γερμανία.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014 να εμφανίσουν αύξηση κατά 21,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε. των «28» διαμορφώθηκε στις 598 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18,2%. Οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε. των «28» διαμορφώθηκαν στις 589 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Οι αφίξεις από τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,7% και οι αφίξεις από τις χώρες Ε.Ε. των «28» εκτός της Ζώνης του Ευρώ κατά 31,4%. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε. των «28», οι αφίξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν αύξηση κατά 100% και διαμορφώθηκαν σε 26 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ οι αφίξεις από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 16,2% και διαμορφώθηκαν σε 32 χιλ. ταξιδιώτες. Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι εισπράξεις από τους κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της Ε.Ε. των «28» κατά 31%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 252 εκατ. ευρώ και δευτερευόντως στις εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. των «28» που διαμορφώθηκαν στα 224 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Συμβολαιακή γεωργία για βαμβάκι

Σε νέο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας που αφορά σε παραγωγούς βαμβακιού του νομού Βοιωτίας προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την εταιρεία «SKL – Αφοί Σκλαπάνη Εκκοκκιστήρια ΑΤΒΕΕ». H χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στην καλλιέργεια του βαμβακιού αναφέρεται ουσιαστικά στην ορθολογική οργάνωση και στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την πώληση του προϊόντος από την εταιρεία. Οι εγκαταστάσεις της «SKL – Αφοί Σκλαπάνη Εκκοκκιστήρια ΑΤΒΕΕ» βρίσκονται στη Λιβαδειά και η εταιρεία δραστηριοποιείται στην επεξεργασία βάμβακος και στην εμπορία δημητριακών καρπών. Αποστολή της εταιρείας είναι να συνδέσει την τοπική παραγωγική βάση με την εθνική και την παγκόσμια οικονομία, με σεβασμό στο προϊόν, στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και την εμπειρία της, προσθέτει αξία στην αγροτική παραγωγή, αναπτύσσει δεσμούς αμοιβαιότητας με τους καλλιεργητές και συμβάλλει στην πρόοδο της τοπικής οικονομίας.

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ
Σε αναζήτηση νέου πλαισίου η Ε.Ε.

Η αναθεώρηση του πλαισίου που αφορά τα εμπορικά σήματα συγκαταλέγεται μεταξύ των ζητημάτων που θα απασχολήσουν αύριο, στις Βρυξέλλες, την Τακτική Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης – σύνθεση υπουργών Ανταγωνιστικότητας (COMPET), υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν:

• Η πρόταση κανονισμού για την ενσωμάτωση του συστήματος eCall σε νέα μοντέλα επιβατικών και ελαφρών εμπορικών οχημάτων.

• Οι κανόνες για την προστασία των εμπορικών απορρήτων.

• Η αναθεώρηση του πλαισίου που αφορά τα εμπορικά σήματα.

• Η αναθεώρηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια (φωτ.) θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των κρατικών ενισχύσεων.