ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάλπη και ΣτΕ οι νέοι πονοκέφαλοι για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Κάλπη και ΣτΕ οι νέοι πονοκέφαλοι για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Νέοι πολιτικοί και νομικοί «μπελάδες» προστίθενται, την επομένη των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών, στη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Από τη μια πλευρά ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας, προειδοποίησε χθες τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να μην προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις νερού, φιλέτων γης κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο της Επικρατείας, την περασμένη Παρασκευή έκρινε παράνομη τη μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας από μια ιδιωτική επιχείρηση «δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία».

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα νέο τοπίο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το ΣτΕ ουσιαστικά «δυναμιτίζει» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που βασίζεται και στην αξιοποίηση εταιρειών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ παρατηρούσαν χθες ότι η σχετική απόφαση του ΣτΕ, μπορεί να μην «αγγίζει» την αξιοποίηση του Ιπποδρόμου και της Ελαφονήσου στη Λακωνία, αλλά σαφώς αγγίζει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Πιθανώς ν’ αγγίζει και τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, παρόλο που εκτιμούσαν ως ιδιαίτερα δύσκολη την αναστροφή της πορείας ιδιωτικοποίησης των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα.

«Στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, περιλαμβάνεται η ύδρευση, η παροχή ηλεκτρικού, η τηλεφωνία… Διασταλτικά, η απόφαση του ΣτΕ θα μπορούσε να περιλάβει όλους τους προαναφερόμενους τομείς», παρατηρούσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ. Φυσικά επηρεάζεται και η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελούσε «πιλότο» για την ΕΥΔΑΠ. Στην απόφασή του ΣτΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας», και ότι αυτό, «ισχύει και προκειμένου περί των υπηρεσιών υδρεύσεως και αποχετεύσεως, τις οποίες δύναται να παρέχει μια δημόσια επιχείρηση που λειτουργεί υπό νομικό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου ως Α.Ε.».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, εξερχόμενος χθες του Προεδρικού Μεγάρου, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό εν γένει να σταματήσει τα σχέδια που έχει στα συρτάρια του για την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου. Για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «να μη διανοηθεί την ιδιωτικοποίηση του σημαντικότερου δημόσιου αγαθού που είναι το νερό». Επίσης ο κ. Σαμαράς, «να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα των παραλιών μας ή φιλέτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που πρέπει να παραμείνουν στον δημόσιο πλούτο ως φυσική ανεκτίμητη κληρονομιά».

Ελληνικό και Αγ. Κοσμάς

Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζεται με τέσσερις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας των 30% των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού καθώς και του Αγίου Κοσμά Αττικής. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε ως αβάσιμες τις προσφυγές των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου, της Ιεράς Μητρόπολης Ελληνικού, Γλυφάδας, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης καθώς και δέκα κατοίκων του Ελληνικού οι οποίοι στρέφονταν κατά της μεταβίβασης των έργων στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι σύμβουλοι Επικρατείας με τις υπ’αριθμόν 1902-1905/2014 αποφάσεις έκριναν ότι οι πράξεις που προσβάλλονται δεν έχουν επενέργειες για τους προσφεύγοντες και συνεπώς δεν μπορούν να ελεγχθούν. Πάντως το θέμα ενδέχεται να απασχολήσει εκ νέου το ανώτατο δικαστήριο εφόσον εκδοθούν νέες υπουργικές ή άλλες αποφάσεις σχετικά με τη μεταβίβαση των έργων και υπάρξουν προσφυγές. Βάσει της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια 5.249.873 τ.μ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τ.μ. του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά, 529.792 τ.μ. του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και έκταση 4.850 τ.μ. στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά.