ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aυξήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάιο

Aυξήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάιο

Στις 99,1 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάιο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης κινείται σε σταθερά ανοδική πορεία από τις αρχές του έτους, καθώς ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η χώρα βγαίνει από την ύφεση. Η βελτίωση του κλίματος τον Μάιο αντανακλάται σε όλους τους επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, πλην της οικοδομής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το οικονομικό βαρόμετρο της Public Issue, το καταναλωτικό κλίμα παραμένει, για 2ο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, στα υψηλότερα επίπεδα της 4ετίας 2010-2014. Παρά τη σημαντική βελτίωση που παρατηρείται από τις αρχές του 2014, η δυσαρέσκεια για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ και η αισιοδοξία για το μέλλον, αν και έχει αυξηθεί σημαντικά, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μικρό τμήμα της κοινής γνώμης. Η περαιτέρω άνοδος των προσδοκιών των πολιτών για πτώση της ανεργίας στο προσεχές μέλλον αποτελεί τη σημαντικότερη μεταβολή του τρέχοντος μηνός. Ωστόσο, η προηγούμενη διαπίστωση δεν συνιστά σε καμία περίπτωση και πρόβλεψη για την εξέλιξη του καταναλωτικού κλίματος ή την κατεύθυνση της επίδρασης που ενδεχομένως αυτή θα ασκήσει στο πολιτικό κλίμα.

Η ροπή προς αγορές (64,5) σημείωσε θεαματική πτώση (-10,9 μονάδες) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Μόλις ο 1 στους 4 καταναλωτές (27%) θεωρεί ότι η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη για σημαντικές αγορές οικιακού εξοπλισμού (έπιπλα, οικιακές συσκευές κ.λπ.). Γενικότερα, είναι αξιοσημείωτο ότι ο εν λόγω δείκτης παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα συγκριτικά με τους υπόλοιπους επιμέρους δείκτες που συγκροτούν τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος. Οι εκτιμήσεις για την προσωπική οικονομική κατάσταση κατέγραψαν την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 45 μηνών, εμφανίζοντας άνοδο για 4ο συνεχόμενο μήνα. Από την άλλη πλευρά, και παρά τη συνεχή βελτίωση του σχετικού δείκτη, από τις αρχές του έτους, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (73%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι η προσωπική τους οικονομική κατάσταση έχει χειροτερεύσει μέσα στον τελευταίο χρόνο.