ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδριάζει το ΔΝΤ για την έγκριση δύο δόσεων ύψους 3,5 δισ.

Συνεδριάζει το ΔΝΤ για την έγκριση δύο δόσεων ύψους 3,5 δισ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για σήμερα το πρωί, ώρα Ουάσιγκτον, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου αναμένεται να εγκριθούν οι δύο δόσεις του Ταμείου προς τη χώρα, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Η συνεδρίαση του συμβουλίου του ΔΝΤ θεωρείται ότι θα είναι ευκολότερη από παλαιότερες συνεδριάσεις, καθώς η Ελλάδα έχει σημειώσει μετρήσιμη πρόοδο, με πλέον σημαντική την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Βεβαίως, όπως η έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα έτσι και το εκτελεστικό του συμβούλιο αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να παραμείνουν οι ελληνικές αρχές αφοσιωμένες στην υλοποίηση του προγράμματος. Αυτό λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία στον απόηχο των ευρωεκλογών, καθώς η επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για χαλάρωση της εφαρμογής του Μνημονίου. Πάντως, η προσοχή του ΔΝΤ έχει ήδη μετατεθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι σημαντικό και για την πραγματική οικονομία αλλά και για τη διατηρησιμότητα του πλεονάσματος τα επόμενα έτη, καθώς προκειμένου να επιτευχθούν οι προβλέψεις του προγράμματος, προϋπόθεση είναι η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Στις μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται κρίσιμες περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, ώστε να συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη έμφαση θα δίδεται στην εφαρμογή των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που υιοθετήθηκαν πρόσφατα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπό παρακολούθηση βρίσκονται και οι οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων και η πορεία των φορολογικών εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης παραμένει υψηλά στην ατζέντα της τρόικας.

«Νευρικότητα» φέρεται να επικρατεί στην Κομισιόν για το τι θα περιλαμβάνει η έκθεση για το ελληνικό χρέος, και δη αν θα ζητείται επίσπευση των αποφάσεων των Ευρωπαίων για την ελάφρυνσή του. Αυτή, ωστόσο, δεν φαίνεται να δικαιολογείται, καθώς η αίσθηση στην Ουάσιγκτον είναι ότι δεν θα παρθεί απόφαση πριν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως της ΕΚΤ, τα οποία θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους αναμενόταν να γίνει μετά την επιβεβαίωση του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 τον Απρίλιο, ωστόσο στην πορεία η τρόικα συνάρτησε την απόφαση από τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών. Τα τελευταία θα καθορίσουν και το μελλοντικό δημοσιονομικό κενό του προγράμματος, καθώς όσο μεγαλύτερες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, τόσο μικρότερο θα είναι το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πηγές, η ανάλυση του ΔΝΤ για το χρέος «παραμένει η ίδια», δηλαδή εξακολουθεί να δείχνει πρόβλημα βιωσιμότητας στο μέλλον αν δεν ελαφρυνθεί το χρέος. Οσοι Ευρωπαίοι επιμένουν να τονίζουν ότι η ελάφρυνση θα γίνει «εφόσον χρειαστεί», μπορούν να είναι σίγουροι ότι το ΔΝΤ δεν θα κάνει πίσω στην εκτίμηση ότι αυτή είναι απαραίτητη. Πάντως, τόσο το Eurogroup όσο και το ΔΝΤ έχουν καταστήσει σαφές ότι το θέμα του χρέους θα συζητηθεί «στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης». Καθώς όμως το ΔΝΤ δεν προτίθεται να εγκρίνει νέα δόση προς την Ελλάδα αν δεν λυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η επόμενη αξιολόγηση θα καθυστερήσει μέχρι να ολοκληρωθούν τα τεστ κοπώσεως των τραπεζών.