ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτα η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, μετά φοροελαφρύνσεις

Πρώτα η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, μετά φοροελαφρύνσεις

Φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες θα συνοδεύονται από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Μιλώντας στην ημερίδα του ελληνογαλλικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου με θέμα τις «Τομές στη φορολογία των επιχειρήσεων», ο κ. Μαυραγάνης τόνισε την ανάγκη για:

• Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

• Αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αδικιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

• Φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες θα συνοδεύονται από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

• Βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης.

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σε κάθε περίπτωση οι ελαφρύνσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν αφενός πριν από το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού για το 2015 αφετέρου πριν από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος.

Στο μεταξύ, σε πέντε βασικές προτάσεις, που αφορούν σε όλο το φάσμα της πολιτικής για τη φορολογία, κατέληξε η Φορολογική Επιτροπή που έχει συστήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η επιτροπή προτείνει:

• Τον έλεγχο των επιχειρήσεων από πιστοποιημένο λογιστή. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας προτείνει να ανατεθεί στους πιστοποιημένους λογιστές φοροτεχνικούς ο υποχρεωτικός έλεγχος των μικρών επιχειρήσεων σε νέα βάση και όρια ακαθαρίστων εσόδων με την υπογραφή σχετικού πιστοποιητικού ελέγχου υπό την καθοδήγηση, την επίβλεψη και τον έλεγχο του ΟΕΕ.

• Αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να επαναξιολογηθούν και να ισχύουν με βάση την εμπορική, τουριστική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της συγκεκριμένης περιοχής.

• Αύξηση ορίου καθορισμού της φοροδιαφυγής. Το ΟΕΕ ζητά την αύξηση των ορίων της φοροδιαφυγής (10.000 είναι σήμερα για τις μικρές επιχειρήσεις και 60.000 για τις μεγάλες) για την προστασία των επιχειρήσεων και την ενιαία αντιμετώπιση των επαγγελματιών φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων τηρούντων απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.

• Πιστοποίηση από φοροτεχνικό για τον συμψηφισμό ΦΠΑ.

• Παράταση προσφυγής των επιχειρήσεων στα διοικητικά δικαστήρια.