ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Frankfurter Allgemeine: Γιατί οι Ευρωπαίοι αναβάλλουν τη λύση για το ελληνικό χρέος

13s19tomsen1

To «τέλος της τρόικας» μπορεί να είναι απλώς μία «επιθυμία» των Ελλήνων, αλλά και οι πιστωτές αναβάλλουν συνεχώς μία αποτελεσματική λύση για το χρέος της Ελλάδας, υποστηρίζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται το σημερινό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και παραμένει ανοιχτό εάν η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες και επομένως θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα βοήθειας μετά το 2015.

Οπως μετέδωσε χθες η Deutsche Welle, «οι φήμες που ακούγονται στην Αθήνα για το τέλος της τρόικας μπορεί να αποτυπώνουν απλώς μία ελληνική επιθυμία, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να δίνει το “παρών” μέχρι να ολοκληρωθεί το δικό του πρόγραμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2016», σημειώνει ο αναλυτής της Frankfurter Allgemeine.

Ταυτόχρονα, όμως, τονίζει ότι «μακροπρόθεσμα πολλοί από τους ενδιαφερόμενους έχουν συμφέρον να τερματιστεί το εγχείρημα της τρόικας».

Για τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας αναφέρεται: «Για πολιτικούς λόγους η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία ένα επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα σήμαινε και νέα μέτρα. Προφανώς, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συνεχίζει να πιστεύει ότι τα περίπου 11 δισ. ευρώ που είχαν ενταχθεί στο παλαιό πρόγραμμα για τη διάσωση των τραπεζών μπορούν να αλλάξουν χρήση και να αξιοποιηθούν για την εξυγίανση του προϋπολογισμού. Στις Βρυξέλλες αυτό δεν θεωρείται ρεαλιστικό. Οχι μόνο γιατί η αναδιανομή των κονδυλίων θα έθετε κάποια νομικά προβλήματα. Αλλά επίσης γιατί θεωρείται πολύ πιθανό ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν τελικά για τον σκοπό για τον οποίο είχαν προβλεφθεί, καθώς τα επικείμενα stress test στις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να αποκαλύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Detsche Welle, εκτενής είναι η αναφορά της Frankfurter Allgemeine στις προσπάθειες για μία πιο μόνιμη λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιέζει για «ήπια μεταχείριση» με το επιχείρημα ότι «μία κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής». Σύμφωνα με τον αναλυτή, «η ελληνική κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι κατάφερε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο το 2013, αλλά και στο πρώτο εξάμηνο του 2014». Ωστόσο, διαφαίνεται κάποια δυσπιστία ως προς τη βιωσιμότητα του επιτεύγματος: «Οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2012 βασίζονται στην υπόθεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα ισοδυναμεί κάθε χρόνο με το 4,5% του εθνικού ΑΕΠ. Ομως τα στοιχεία που έχουμε σήμερα μπροστά μας κάνουν λόγο για λιγότερο από 2%. Επιπλέον, στην Αθήνα φαίνεται να ξεχνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί μόνο μία από τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διευκολύνσεις», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η «άλλη προϋπόθεση» θα ήταν η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Εξετάζοντας πιθανές «διευκολύνσεις» για το ελληνικό χρέος, μια πιθανή λύση θα ήταν βέβαια η παροχή νέων δανείων από κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι «κανένας εν δυνάμει χρηματοδότης δεν θα ήταν διατεθειμένος για κάτι τέτοιο, και πάντως όχι η Γερμανία». Συμπέρασμα; Φαίνεται ότι οι «Ευρωπαίοι πιστωτές θα συνεχίσουν να αναβάλλουν συνεχώς το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».