ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 93.406 τα ειδοποιητήρια για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

2708s19grafima

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι, καθώς συνεχίζουν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ταμείο.

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών αυξάνει τον όγκο των ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, απειλώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. «Κατά συνέπεια, εάν δεν προβείτε στη ρύθμιση ή εξόφληση της οφειλής που εμφανίζεται στον κατωτέρω πίνακα εντός 20 ημερών από την παραλαβή της παρούσας είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στο προβλεπόμενο από το Ν.Δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος σας και κατά των κατά νόμον υπευθύνων (κατάσχεση, πλειστηριασμό, κατάσχεση εις χείρας τρίτων κ.λπ.) Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι τα οφειλόμενα ποσά συμψηφίζονται με οποιαδήποτε τυχόν απαίτησή σας από τον ασφαλιστικό φορέα ή το Δημόσιο (Ν. 4254/2014)» αναφέρεται στην τυποποιημένη ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών που αποστέλλει το ΚΕΑΟ στους ασφαλισμένους.

Πολλές οργανώσεις μικρομεσαίων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Ομοσπονδία ταξί, Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών) ζητούν να σταματήσει η δραστηριότητα του ΚΕΑΟ, αν και το Κέντρο δεν έχει βασικό στόχο τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΚΕΑΟ έχει αποστείλει συνολικά 64.267 πρώτες ειδοποιήσεις – προσκλήσεις για τακτοποίηση οφειλών εκ των οποίων μόνο 6.024 αφορούν οφειλέτες του ΟΑΕΕ.

Επίσης, έχει στείλει 93.406 ατομικές ειδοποιήσεις, που είναι το δεύτερο στάδιο ενημέρωσης, εκ των οποίων μόνο 5.941 απευθύνονταν σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Σε γενικές γραμμές, το ΚΕΑΟ εστιάζει σε μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλες οφειλές, δείχνοντας σχετική ανοχή στους μικρομεσαίους. Ωστόσο, η στάση αυτή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη επ’ αόριστον, καθώς ο ΟΑΕΕ είναι μια βραδυφλεγής βόμβα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Οργανισμός έχει 776.906 άμεσα ασφαλισμένους. Από αυτούς, 659.000 χρωστάνε 9,1 δισ. ευρώ. Σε ρύθμιση, ωστόσο, έχουν υπαχθεί οφειλές μόλις 554 εκατ. ευρώ (167 εκατ. ευρώ στην πάγια ρύθμιση και 330 εκατ. ευρώ στην αποκαλούμενη ρύθμιση νέας αρχής). Στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί οφειλές μόλις 250 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.389 οφειλέτες.

Ο ΟΑΕΕ στο επτάμηνο έχει απορροφήσει το 80% των ετήσιων πιστώσεών του από τον προϋπολογισμό και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χρειαστεί επιπλέον 800 εκατ. ευρώ για να καλύψει το ταμειακό έλλειμμά του.