ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ο Αθανάσιος Θανόπουλος

Νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ο Αθανάσιος Θανόπουλος

Ο Αθανάσιος Θανόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), αντικαθιστώντας τον Ανδρέα Γεωργίου, του οποίου η θητεία είχε λήξει από τον περασμένο Αύγουστο. Ο κ. Θανόπουλος προτάθηκε ομόφωνα από την αρμόδια διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε αναλάβει την εξέταση των βιογραφικών των υποψηφίων και, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Ο κ. Θανόπουλος γνωρίζει καλά τον χώρο της Στατιστικής Επιστήμης, ενώ έχει διατελέσει και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών στο παρελθόν. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΣΟΕ είχε αρκετές φορές συμμετάσχει σε επιτροπές για τα στατιστικά στοιχεία ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ –ετών 45– είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ), μεταπτυχιακών τίτλων (DEA και DEEQA) στη Μαθηματική Οικονομική και Οικονομετρία του Πανεπιστημίου της Τουλούζης (Γαλλία) και πτυχίου Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΣΟΕ, ο κ. Θανόπουλος ασχολήθηκε με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως στατιστική διακυβέρνηση, ποιότητα των επίσημων στατιστικών, σχεδιασμός μοντέλων ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης τραπεζών, κοινωνική ασφάλιση/σχεδιασμός συνταξιοδοτικών συστημάτων και σχεδιασμός βέλτιστων μοντέλων αποζημίωσης για φαρμακευτικά προϊόντα. Συμμετείχε για πολλά έτη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και ως εθνικός εμπειρογνώμονας σε συναφείς επιτροπές και ομάδες εργασίας της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της υποεπιτροπής της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής για τις Στατιστικές (EFC Subcommittee on Statistics) και της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου για τις Στατιστικές (CWPS).

Επίσης, έχει διδάξει Οικονομικά, Οικονομετρία και Στατιστική σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.