ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SOS από τον τουρισμό λόγω προσφυγικού

SOS από τον τουρισμό λόγω προσφυγικού

Εντείνεται η ανησυχία πέραν των άλλων περιοχών της χώρας και στην Αθήνα σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να υποστεί ο τουρισμός της πόλης λόγω της ανυπαρξίας συγκροτημένου σχεδίου διαχείρισης των υψηλών μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Ειδικότερα, η έξαρση του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος στην Αθήνα αποτελεί αυτή την περίοδο κορυφαίο θέμα συζήτησης μεταξύ των τουριστικών επαγγελματιών της πρωτεύουσας. Αυτό που ζητούν από την κυβέρνηση είναι να αντιμετωπίσει το ζήτημα διασφαλίζοντας παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Απασχόληση

Οι εικόνες που μεταδίδονται σε καθημερινή βάση από τα διεθνή Μέσα, όπως σημειώνουν, ενδέχεται να επηρεάσει την εισερχόμενη τουριστική κίνηση. Επίσης, τονίζουν ότι αν παγιωθεί μια αρνητική τάση για τον τουρισμό της Αθήνας, θα υπάρχει επίπτωση τόσο στα έσοδα όσο και στην απασχόληση. Και μάλιστα σε μια περίοδο που, πέραν των άμεσων θέσεων απασχόλησης που έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία, έχουν δημιουργηθεί και έμμεσες θέσεις σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως για παράδειγμα στον κατασκευαστικό και στον χώρο του ξενοδοχειακού εξοπλισμού λόγω της ανακατασκευής κτιρίων για τη δημιουργία νέων μονάδων. Κίνδυνοι υπάρχουν και στον τομέα της κρουαζιέρας λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν την ανάγκη αξιοποίησης οργανωμένων δομών για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών όπως για παράδειγμα άδειων κτιρίων ή ακόμη και θερινών κατασκηνωτικών υποδομών. Επίσης, ανησυχία υπάρχει και στους επαγγελματίες του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού προορισμού της χώρας με 12μηνο τουρισμό όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Αν και, ακόμη, δεν υπάρχουν επιπτώσεις από αυτό τον λόγο, επισημαίνουν τον κίνδυνο να επηρεαστεί και ο τουρισμός της Θεσσαλονίκης, αν διατηρηθεί, συνολικά, η αρνητική εικόνα για τη χώρα.

Στο μεταξύ, σε παρέμβαση που έκανε για το θέμα του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητεί από την κυβέρνηση σε σχέση με τον τουρισμό να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας και για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος. Επιπλέον, η συντονίστρια παραγωγής και εμπορίου και η υπεύθυνη του τομέα τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Ολγα Κεφαλογιάννη και Φωτεινή Αραμπατζή, δήλωσαν ότι η κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης και οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό βρίσκουν για ακόμα μία φορά την κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού παντελώς απροετοίμαστα. Επίσης, πρόσθεσαν ότι τα αρνητικά δημοσιεύματα σε αρκετά διεθνή ΜΜΕ για πολλούς τουριστικούς προορισμούς δημιουργούν και πάλι μια γκρίζα εικόνα για τη χώρα. Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε ότι ο ΣΕΤΕ θα στηρίξει αποφασιστικά τους προορισμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως για παράδειγμα η Κως. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΣΕΤΕ, οι κρατήσεις στο νησί αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν πτώση ύψους 20%.

Στα νησιά

Δραματική παραμένει η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Βάσει στοιχείων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τα έσοδα για το Βόρειο Αιγαίο μόνο από τις διανυκτερεύσεις των ξένων τουριστών ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 80 εκατ. ευρώ. Η Λέσβος που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες κινδυνεύει να απολέσει σημαντικό μερίδιο της τουριστικής της πελατείας. Και, βέβαια, τα προβλήματα ξεκίνησαν από πέρυσι. Σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου του νησιού, το 2015 ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών με πτήσεις charter μειώθηκε φθάνοντας σε 75.764. Επιπλέον, εκφράζεται ο φόβος ότι θα χαθούν και οι Τούρκοι τουρίστες που είχαν αναρριχηθεί τα τελευταία χρόνια στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων που επισκέπτονται το νησί. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, το 2015 επισκέφθηκαν τη Λέσβο 50.659 Τούρκοι τουρίστες, από 43.744 το 2014 και 15.146 το 2011. Δυσκολίες όμως αντιμετωπίζουν και χερσαίοι προορισμοί της χώρας. Η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας υπογραμμίζει ότι η ταχεία εξέλιξη των προσφυγικών ροών και η διαχείρισή τους πρέπει να αντιμετωπισθούν με λύσεις άμεσα εφαρμόσιμες. Στο γενικότερο πλαίσιο της κρίσης στη χώρα μας, καταλήγει, ο βασικός πυλώνας εσόδων του κράτους, ο τουρισμός, τείνει να πληγωθεί ανεπανόρθωτα.