ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσληψη συμβούλου για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ

Πρόσληψη συμβούλου για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ

Ξεκινάει εντός των επομένων ημερών η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος». Χθες, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Request for Proposal) για την πρόσληψη εταιρείας που θα αναλάβει ρόλο συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ στη διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο σύμβουλος που θα προσληφθεί, θα έχει ανάμειξη στο συγκεκριμένο έργο διάρκειας περίπου τεσσάρων μηνών. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, το αργότερο μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το Ταμείο έχει δώσει στους ενδιαφερόμενους περιθώριο οκτώ ημερών για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη χάθηκαν δύο μήνες με τις ανακολουθίες που σημειώθηκαν στον ΔΑΑ εξαιτίας της στάσης του προέδρου της επιχείρησης Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Αρχικά το ΤΑΙΠΕΔ υπολόγιζε να έχει κλείσει τη διαδικασία επέκτασης του συγκεκριμένου δικαιώματος μέχρι τον Απρίλιο του 2016.

Στις βασικές υποχρεώσεις του συμβούλου θα είναι η συνολική εξέταση της συμφωνίας παραχώρησης του αερολιμένα, η πιθανή επέκταση του δικαιώματος παραχώρησης κατά 20 χρόνια, η δημιουργία σεναρίων αξιοποίησης των επιμέρους περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου που εμπεριέχει ο ΔΑΑ, η παροχή βοήθειας στη διαπραγμάτευση του ΤΑΙΠΕΔ με τη διοίκηση ή/και τους μετόχους του ΔΑΑ και τέλος η προετοιμασία των σχετικών εγγράφων που θα απαιτηθούν από μια τέτοια συναλλαγή.

Χθες, ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, επιβεβαίωσε ότι εντός των επόμενων ημερών ξεκινάει η διαδικασία επέκτασης της παραχώρησης του ΔΑΑ. « (Η συμφωνία) θα καταλήξει σε ένα διάστημα κάποιων μηνών, αλλά πιστεύω ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα, διότι θα εξασφαλίσει μια προοπτική σταθερότητας στο αεροδρόμιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Σχετικά με τον ΟΛΠ, ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι η συμφωνία που έγινε με την COSCO θα επιτρέψει στον Πειραιά να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, βοηθώντας έτσι την απασχόληση και την οικονομία αλλά και την ανάδειξη του Πειραιά ως μεγάλου εμπορικού κέντρου. Τέλος, για το Ελληνικό, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι τώρα το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους επενδυτές, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στην υπάρχουσα σύμβαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάληξη της υπόθεσης αναμένεται εντός του Απριλίου. Από την υλοποίηση της επένδυσης, ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι θα προκύψουν 40.000 νέες θέσεις εργασίας.