ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατσέλη: «Σε τρία χρόνια η επιστροφή των καταθέσεων»

Κατσέλη: «Σε τρία χρόνια η επιστροφή των καταθέσεων»

Την εκτίμηση ότι θα απαιτηθεί διάστημα 2 έως 3 ετών προκειμένου να επανέλθει μια κανονικότητα στην εγχώρια τραπεζική αγορά και να δούμε ουσιαστική επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, διατύπωσε η κ. Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των συνθηκών και την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και κατόπιν να αποσυρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Η πρόεδρος της Εθνικής είπε επίσης ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκε αύξηση καταθέσεων κατά 1,15 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας τη θετική τάση που σχηματίζεται, προσθέτοντας ωστόσο ότι η αύξηση είναι μικρή και δεν είναι αρκετή ώστε να οδηγήσει στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.

Οπως ανέφερε, κατά την εξαετή περίοδο της κρίσης από το 2010 έως το τέλος του 2015 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 114 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του 2015 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα –νοικοκυριά και επιχειρήσεις– διαμορφώθηκαν στα 123.38 δισ. ευρώ από 209,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010. Σημειώνεται ότι οι δύο χειρότερες χρονιές από πλευράς εκροών ήταν το 2010 με -35 δισ. ευρώ και το 2015 με -36,9 δισ. ευρώ.

Στην Επιτροπή της Βουλής μίλησε και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του ΤΕΚΕ Θεόδωρος Μητράκος και μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής υπογράμμισαν ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι σταθερές. Η κ. Κατσέλη σημείωσε με έμφαση ότι το τραπεζικό σύστημα είναι καλά θωρακισμένο, προσθέτοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι πλέον οι ελληνικές καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες, προσθέτοντας ότι με το νομοσχέδιο που ενσωματώνει τη νέα κοινοτική οδηγία ενισχύεται η εμπιστοσύνη των καταθετών και διασφαλίζεται η χρηματοοικονομική σταθερότητα.