ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EBRD: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά οι επενδύσεις

EBRD: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις  και μετά οι επενδύσεις

«Εμείς θα κάνουμε επενδύσεις. Εσείς προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) Σούμα Τσακραμπάρτι, κατά την εκδήλωση των εγκαινίων των γραφείων της EBRD στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη. Από την άλλη, ο ίδιος απέτισε φόρο τιμής, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, στον ελληνικό λαό για το σθένος που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια.

«Εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχισθούν, θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και θα φέρουμε στην Ελλάδα πολλά νέα πρoγράμματα, πέραν αυτών που υπεγράφησαν πέρυσι», τόνισε ο κ. Τσακραμπάρτι στην αρχή της ομιλίας του, ενώ επανήλθε στο θέμα των μεταρρυθμίσεων προς το τέλος αυτής, υπογραμμίζοντας: «Οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες. Αναλαμβάνουν ρίσκα και αναμένουν ανταπόδοση. Αναζητούν αποδείξεις ισχυρής εφαρμογής του νόμου, διαφάνειας, δικαιοσύνης και μη απρόβλεπτων καταστάσεων. Αυτά είναι στο χέρι των αρχών να τα παρέχουν, αφενός μέσω της θέσπισης της σωστής νομοθεσίας και αφετέρου διασφαλίζοντας ότι αυτή εφαρμόζεται κατάλληλα».

Ο ίδιος απέδωσε τη μεγάλη υποχώρηση της αξίας των τραπεζικών μετοχών εν μέρει στην υποχώρηση των διεθνών αγορών, επεσήμανε ωστόσο ότι μεγάλο μέρος της μείωσης οφείλεται στην αβεβαιότητα σχετικά με τoν ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Τσακραμπάρτι αναφέρθηκε και στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας ότι η EBRD θα ενθαρρύνει επενδυτές που αναζητούν επενδύσεις (σ.σ. σε εταιρείες υπό αναδιάρθρωση). Μάλιστα, η EBRD θα βοηθήσει την Τράπεζα της Ελλάδος στη διοργάνωση συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, με αντικείμενο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πέραν βεβαίως των τραπεζών, ο ίδιος ανέφερε ότι η EBRD βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τράπεζας βρίσκονται ακόμη οι τομείς του τουρισμού, των φαρμάκων, των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) και των logistics. Επίσης, ο κ. Τσακραμπάρτι ανέφερε ότι θα στηρίξει τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και τους δήμους έτσι ώστε να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Χθες, εξάλλου, η EBRD και η Εθνική Τράπεζα υπέγραψαν σύμβαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος παροχής εγγυοδοσίας της EBRD για το διασυνοριακό εμπόριο. Μέσω του προγράμματος αυτού διασφαλίζεται η πρόσβαση τόσο των εισαγωγικών όσο και των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε πολλαπλές μορφές πιστοδότησης χωρίς παροχή μετρητού καλύμματος, διευκολύνοντας σημαντικά το συναλλακτικό κύκλωμα και μειώνοντας το σχετικό κόστος. Ταυτόχρονα στηρίζεται η προσπάθεια συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων σε σημαντικούς διαγωνισμούς στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της EBRD συναντήθηκε χθες το πρωί και με τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, ενώ προχθές είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου ως επίσημος προσκεκλημένος σε συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).