ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγματευτικό χαρτί το προσφυγικό

Διαπραγματευτικό χαρτί το προσφυγικό

Θετικό momentum δημιουργεί για τη χώρα μας το συμβούλιο αρχηγών που έχει οριστεί για το προσφυγικό την Παρασκευή, καθώς πηγές από την Ε.Ε. θεωρούν ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να αξιοποιήσει υπέρ της τη συγκυρία ενόψει της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Ενδεικτική του θετικού κλίματος που φαίνεται ότι δημιουργείται ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος δήλωσε ότι εφόσον «η Ελλάδα συμφωνήσει στα βασικά σημεία για την οικονομία, τις δομές της και την κοινωνία, είναι εξαιρετικά πιθανή μια αισιόδοξη ανάγνωση των εξελίξεων». Επίσης, έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας δυναμικής που εξυπηρετεί τις στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας και έστειλε μήνυμα ότι μέσα από την κρίση του προσφυγικού η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα μπορούν να βγουν πιο δυνατές. Εάν αυτό δε συμβεί, πρόσθεσε, «θα μπούμε πάλι σε έναν κύκλο δυσκολιών, όχι ικανό να αποτρέψει την αισιοδοξία αλλά απλώς να τη μεταθέσει σε ένα βάθος χρόνου». Πάντως, σημείωσε πως πλέον «έχει καταστεί πεποίθηση ότι όλες οι λύσεις πρέπει να περιλαμβάνουν και την Ελλάδα».

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε επίσης ότι σήμερα παρουσιάζεται από την Επιτροπή ένα μεγάλο σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας, το «euro eco», στο οποίο για πρώτη φορά κινητοποιούνται πόροι που θα επιτρέπουν δράσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης, ενώ συμπλήρωσε πως «εάν κάποιοι νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν μόνοι τους, θα διαψευστούν».