ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ναδίρ οι προσδοκίες για την οικονομία

Στο ναδίρ οι προσδοκίες για την οικονομία

Ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνονται τόσο στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον δεύτερο μήνα του έτους όσο και στον δείκτη PMI για τις προμήθειες στον τομέα της μεταποίησης, ο οποίος τον Φεβρουάριο κατέγραψε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών. Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε στη χώρα τον Φεβρουάριο ως αποτέλεσμα των αισθητά μειωμένων προσδοκιών στις υπηρεσίες, αλλά και της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία πλέον διαμορφώνεται στο δυσμενέστερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο του 2013. Αντίθετα, σε βιομηχανία, λιανικό εμπόριο και κατασκευές σημειώνεται μικρή βελτίωση. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η νέα κάμψη του δείκτη προέρχεται από την επιδείνωση στις προβλέψεις των νοικοκυριών, αφενός για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12μηνο, αφετέρου για την οικονομική κατάσταση της χώρας συνολικά.

Οπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τριβές στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι φορολογικές επιβαρύνσεις ενισχύουν την αβεβαιότητα και αναχαιτίζουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες. Ειδικά ως προς τους καταναλωτές, λογικά αρχίζει να αξιολογείται αρνητικά πλέον και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ως παράγοντας που επηρεάζει δυσμενώς και τις προσδοκίες για το οικονομικό περιβάλλον.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, υποχώρησε στις 89 μονάδες από 91,6 μονάδες τον Ιανουάριο, επίδοση πολύ χαμηλότερη έναντι των 98,8 μονάδων της αντίστοιχης περυσινής.

Υφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα υποδεικνύει η διαμόρφωση του δείκτη PMI τον Φεβρουάριο κάτω από τις 50 μονάδες. Καταγράφεται επίσης συρρίκνωση στους όγκους παραγωγής των Ελλήνων παραγωγών αγαθών για δεύτερο συνεχή μήνα, την οποία συμμετέχοντες στην έρευνα συνέδεσαν με την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των εισερχόμενων νέων εργασιών και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών συρρικνώθηκαν. Μέλη του πάνελ απέδωσαν τη μείωση των νέων εργασιών από το εξωτερικό στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στις μεταφορές ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των αγροτών. Ο αριθμός των εργαζομένων στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας περιορίστηκε κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών, παρότι ο ρυθμός μείωσης ήταν οριακός.

«Η σύγκριση των αποτελεσμάτων του δείκτη PMI με τις τελευταίες τιμές του ΑΕΠ σκιαγραφεί μία ακόμα απαισιόδοξη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης της οικονομίας», σχολίασε ο Σάμιουελ Αγκας, οικονομολόγος της Markit, o οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI. ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ