ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη προσπάθεια πώλησης των Airbus από το ΤΑΙΠΕΔ

Τρίτη προσπάθεια πώλησης των Airbus από το ΤΑΙΠΕΔ

Για τρίτη φορά ξεκινάει ο διαγωνισμός πώλησης των αεροπλάνων τύπου Airbus των παλαιών Ολυμπιακών Αερογραμμών. Πρόκειται για δύο από τα τέσσερα Αirbus της παλιάς κρατικής αεροπορικής εταιρείας, που επιχειρήθηκε να πωληθούν το 2010 και το 2012. Στη δεύτερη προσπάθεια, πουλήθηκαν τα δύο Αirbus, αλλά η αγοράστρια εταιρεία Apollo Aviation ζήτησε καλύτερη τιμή για τα άλλα δύο. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) συμφώνησε τα δύο αεροπλάνα να πωληθούν προς 16 εκατ. δολάρια, αντί 20 εκατ. δολαρίων που είχε αρχικά συμφωνηθεί, καθώς η ελληνική πλευρά καθυστέρησε την υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας. Τη νέα σύμβαση πώλησης, ωστόσο, ακύρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως ζημιογόνο για το ελληνικό Δημόσιο. Εκτοτε, το Δημόσιο καταβάλλει κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ ετησίως για τέλη ελλιμενισμού στον ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» και κόστος συντήρησης των δύο αεροσκαφών.

Επιπλέον, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η αξία των Airbus θα έχει υποχωρήσει κάτω των 16 εκατ. δολ. Καθώς πρόκειται για αεροπλάνα 20ετίας, η αξία τους περιορίζεται ραγδαία, καθώς ανανεώνονται οι στόλοι των αεροπορικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον, άλλωστε, της Apollo για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη περιοριζόταν στην εκμετάλλευσή τους ως ανταλλακτικών σε άλλα αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινάει τη διαδικασία πώλησης χωρίς να διαθέτει τα εμπράγματα δικαιώματα των αεροσκαφών. Τα δικαιώματα αυτά κατέχει η κυπριακή εταιρεία ειδικού σκοπού Observatory Enterprises Ltd, η οποία παρακρατούσε τους τίτλους ιδιοκτησίας των αεροσκαφών μέχρι την εξόφληση των οφειλών της Ολυμπιακής Αεροπορίας (μετέπειτα Ολυμπιακές Αερογραμμές). Η εξαγορά των αεροσκαφών έγινε μέσω leasing και με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο αποπλήρωσε τις οφειλές (δάνεια), το υπουργείο Οικονομικών δεν φρόντισε για την άρση των σχετικών υποθηκών. Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν επαφών που πραγματοποίησε με φορείς των Ιωαννίνων, ακύρωσε τη διενέργεια των ηλεκτρονικών δημοσπρασιών για τρία ακίνητα της περιοχής. Πρόκειται για τρία μικρά οικόπεδα, η δημοπρασία των οποίων προγραμματιζόταν μέχρι το τέλος του μήνα, μέσω της ιστοσελίδας e-publicrealestate.gr.