ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό ρίσκο δεν είναι ελκυστικό για τους επενδυτές

Το ελληνικό ρίσκο δεν είναι ελκυστικό για τους επενδυτές

Οι διεθνείς επενδυτές έχουν γυρίσει για ακόμη μία φορά την πλάτη τους στα ελληνικά χρεόγραφα, καθιστώντας κάθε συζήτηση για επιστροφή της χώρας στις αγορές μεσοπρόθεσμα ανεδαφική. Τα spreads των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων έχουν ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες βάσης και τα Credit Default Swaps (CDS) της πενταετίας έχουν διαμορφωθεί σε υψηλά πολλών ετών άνω των 1.500 μονάδων στα τέλη του Φεβρουαρίου, καθώς οι αγορές εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, θα έχει σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης μετά το 2020. Πάντως, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η πτώση των τιμών προσείλκυσε και αγοραστές ελληνικών ομολόγων σταθεροποιώντας προσώρας τις αποδόσεις.

Παράλληλα, η νευρικότητα που προκαλεί η πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα από το προσφυγικό υπονομεύει το κλίμα. Επιπλέον, ο δραστικός περιορισμός του ρίσκου στα χαρτοφυλάκια των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών επιβράδυνσης της παγκόσμιας αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας οδηγεί σε πωλήσεις χρεογράφων υποδεέστερων αξιολογήσεων, όπως τα ελληνικά.

Ολοένα και περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων μιλούν ακόμα και για ενδείξεις επιστροφής προς συνθήκες παρόμοιες με αυτές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στις αρχές της δεκαετίας. Το μόνο που διαφοροποιεί την τρέχουσα κατάσταση είναι η πολύ επιθετικότερη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ομως η Ελλάδα παραμένει εκτός αυτής της ομπρέλας. Πλέον καθίσταται σαφές ότι η υπομονή πολλών funds που έχουν αναλάβει ελληνικό ρίσκο έχει εξαντληθεί. Ειδικά μετά τη μεγάλη πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων από τις αρχές του 2016 έως σήμερα, που έχει τοποθετήσει τη χώρα στην κορυφή της λίστας με τις χειρότερες ομολογιακές επιδόσεις διεθνώς.

Ο δείκτης Bloomberg Greece Sovereign Bond Index, που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των τιμών του ευρύτερου καλαθιού μακροπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (22 εκδόσεις), έχει χάσει περί το 10% της αξία του από την αρχή του 2016. Ακόμα μεγαλύτερη (-15%) είναι η υποτίμησή του από το υψηλό των 116 μονάδων στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε και άρχισε να φαίνεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, στα επίπεδα των 90 μονάδων πριν από λίγες ημέρες. Ο συγκεκριμένος δείκτης σημείωσε χαμηλό το 2015 στις 52,8 μονάδες στις 7 Ιουλίου οπότε και κορυφωνόταν η νευρικότητα για ενδεχόμενο Grexit.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου, που προσδιορίζει το θεωρητικό κόστος δανεισμού του Δημοσίου και χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς από τους αναλυτές για την εκτίμηση των αποτιμήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων, έφτασε το τελευταίο διάστημα στο 11,5% από 6,9% στα τέλη Νοεμβρίου, για να υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες λίγο πάνω από το 10%. Ομως η εικόνα αυτή στο χρέος της χώρας επηρεάζει άμεσα και το τραπεζικό και επιχειρηματικό τοπίο, αφού εντείνει τις συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας. Κλείνει δηλαδή την πόρτα των αγορών και σε υγιείς συγκριτικά ομίλους.