ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κιθ Μόριλ: «Η Ελλάδα πρέπει να εκπέμψει μήνυμα σταθερότητας»

Κιθ Μόριλ: «Η Ελλάδα πρέπει να εκπέμψει μήνυμα σταθερότητας»

«Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση», σημειώνει ο πρέσβης του Καναδά Κιθ Μόριλ, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές που πρέπει όμως να εκμεταλλευθεί. Ο έμπειρος διπλωμάτης, σε μια ειλικρινή συζήτηση με την «Κ» στα νέα γραφεία της πρεσβείας στο Ψυχικό, δεν διστάζει να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων: «Νομίζω πως ουδείς, από οιοδήποτε μέρος του πολιτικού φάσματος στην Ελλάδα, θα ισχυριζόταν πως η χώρα λειτουργεί με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις πλήρεις δυνατότητές της τα τελευταία χρόνια. Και αυτή είναι πιθανότατα μια πολύ σκληρή πραγματικότητα για τους ανθρώπους που τη βιώνουν». «Αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο», συνεχίζει, «δημιουργεί μια ευκαιρία: η Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα με έναν πολύ μορφωμένο πληθυσμό και πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά, εφόσον μπορέσει να λειτουργήσει με βάση τις δυνατότητες που έχει, τότε αυτομάτως θα μετατραπεί σε ένα πολύ ελκυστικό μέρος για επενδύσεις. Εάν κάποιος αντιληφθεί πως υπάρχει χώρος για βελτίωση, τότε αντιλαμβάνεται και τις θετικές επενδυτικές προοπτικές».

H συζήτηση αυτή της «Κ» με τον πρέσβη έγινε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, αφού από τη χώρα του προέρχονται αθροιστικά οι περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, με τοποθετήσεις σε τράπεζες, ενεργειακούς ομίλους και ακίνητα από τη Fairfax Financial, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την PSP Investments, αλλά και την Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Επενδύσεις, που συχνά –σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μία– αντιμετώπισαν προβλήματα.

Ομως ο Κιθ Μόριλ είναι δεινός διπλωμάτης. Και έτσι στη σχετική ερώτηση επιλέγει να απαντήσει ως εξής: «Το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει κανείς για να φτιάξει το επενδυτικό κλίμα είναι να κοιτάξει τι επιζητούν οι επενδυτές. Και ένα από τα καθοριστικά πράγματα που επιζητούν σε μια αγορά είναι ο συνδυασμός σταθερότητας και προβλεψιμότητας. Εκεί η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πρόκληση: μέρος της είναι η γεωγραφία, βρίσκεται σε μια απρόβλεπτη γειτονιά του κόσμου, κάτι για το οποίο δεν μπορεί βέβαια να κάνει κανείς τίποτα. Ομως εάν η Ελλάδα καταφέρει να εκπέμψει με πειστικό τρόπο το μήνυμα πως είναι ένα σταθερό μέρος στο οποίο μπορεί κανείς να λειτουργήσει σε προβλέψιμες συνθήκες σε μια σταθερή περιφέρεια, τότε θα έχει στείλει το σήμα που αναζητούν οι επενδυτές».

Κατάλληλο περιβάλλον

Ο Κιθ Μόριλ προσθέτει όμως πως «το άλλο θέμα που απασχολεί τους επενδυτές είναι να υπάρχει η αίσθηση πως είναι ευπρόσδεκτοι. Και εδώ η κυβέρνηση, έχω ακούσει τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως θέλει επενδύσεις, πρέπει να αντιληφθεί πως οι ξένες επενδύσεις σημαίνουν ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις, όχι μια αφηρημένη έννοια. Εφόσον αισθανθούν πως είναι ευπρόσδεκτοι, νομίζω πως υπάρχει μια ευκαιρία. Αυτό δεν αφορά μόνον τους Καναδούς αλλά όλους. Ξέρετε, οι επενδυτές μιλούν μεταξύ τους, μοιράζονται εμπειρίες», εξηγεί. Στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Καναδά αναμένεται να βοηθήσει πάντως και η πρόσφατη συμφωνία Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά όπως και η δρομολογούμενη Strategic Partnership Agreement (SPA). Ερωτηθείς για τις άμεσες προτεραιότητές του, ο κ. Κιθ Μόριλ απαντά ξεκάθαρα: «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την κυβέρνηση αλλά και με όλους τους φορείς για την προώθηση των διμερών σχέσεων τόσο στο μέτωπο της οικονομίας και των επενδύσεων όσο και στα πεδία του πολιτισμού, της ασφάλειας και του προσφυγικού, αλλά και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουμε».