ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσφορία Κομισιόν για την αντιμετώπιση των Ανεξάρτητων Αρχών

Δυσφορία Κομισιόν για την αντιμετώπιση των Ανεξάρτητων Αρχών

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), με τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν να βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες εκλαμβάνονται ως παρέμβαση στη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής.

Μάλιστα, θεωρείται ότι στην Κομισιόν επικρατεί μια γενικευμένη δυσαρέσκεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ανεξάρτητες αρχές. Δεν αποκλείεται δε το ζήτημα της Ε.Α. να μπει και αυτό στη «ζυγαριά» της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η λειτουργία αυτή καθαυτή της Ε.Α., αλλά και η συμβολή της στο ζήτημα του ανοίγματος αγορών, αποτελεί, άλλωστε, μέρος του μνημονίου.

Τι μέλλει γενέσθαι, πάντως, είναι πολύ πιθανό να φανεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ο λόγος; Χθες, 5 Μαρτίου, συμπληρώθηκε ένας μήνας από τη θέση σε ισχύ της διάταξης που αφορά τον σημερινό αντιπρόεδρο της Ε.Α., Δημήτρη Λουκά, και η οποία προβλέπει ασυμβίβαστο του αξιώματός του με το γεγονός ότι είναι σύζυγος μέλους του Κοινοβουλίου και εν προκειμένω της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Κεραμέως. Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση επιμένει στην απόφασή της και δεν τροποποιήσει τις πρόσφατες διατάξεις που αφορούν τη σύνθεση και τη λειτουργία της Ε.Α., τότε μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη απόλυσης του νυν αντιπροέδρου.

Η δυσαρέσκεια της Κομισιόν για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού δεν αμφισβητείται. Πέραν της σχετικής εμπιστευτικής αλληλογραφίας που υπήρξε, το ζήτημα τέθηκε εν συνεχεία στην ελληνική κυβέρνηση και από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Γκερτ Κούπμαν, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ευαισθησία

Την περασμένη Δευτέρα, εξάλλου, το ζήτημα τέθηκε στον ίδιο τον κ. Γιώργο Σταθάκη ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η επίτροπος θεωρείται ότι έχει αυξημένη ευαισθησία στα ζητήματα που σχετίζονται με την ανεξαρτησία των αρχών ανταγωνισμού συνολικά στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε, η κ. Βεστάγκερ σχεδιάζει να εισηγηθεί νομοθεσία η οποία θα έχει στόχο την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού, καθώς και της χρηματοδότησής τους. «Ως ζήτημα αρχής, η επιβολή του ανταγωνισμού θα πρέπει να είναι αμερόληπτη και να βασίζεται σε γεγονότα και στον νόμο. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του ανταγωνισμού προϋποθέτει ισχυρές και ανεξάρτητες εθνικές αρχές ανταγωνισμού», είναι η απάντηση που είχε δώσει στην «Κ» πριν από λίγες μέρες εκπρόσωπος της επιτρόπου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, πέραν της «φωτογραφικής» διάταξης για τον σημερινό αντιπρόεδρο της Ε.Α., ζήτημα που πήρε ευλόγως και διαστάσεις κομματικής αντιπαράθεσης, οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές περιλαμβάνουν και άλλες ρυθμίσεις οι οποίες αφενός δεν εφαρμόζονται σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, αφετέρου εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν δυσλειτουργίες στην ορθή εξέταση των κρίσιμων υποθέσεων.

Για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις προβλέπουν τριετή θητεία (από τετραετή) για τις θέσεις του γενικού διευθυντή και των διευθυντών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μόνο μία φορά. Η εν λόγω διάταξη θεωρείται ότι υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της Ε.Α., καθώς ο κύκλος έρευνας των περισσότερων υποθέσεων είναι συνήθως μεγαλύτερος από την προβλεπόμενη θητεία.