ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δείχνει η εμπειρία της Κύπρου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Τι δείχνει η εμπειρία της Κύπρου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μείωσε τα δάνεια σε καθυστέρηση 90 ημερών κατά 688 εκατ., ενώ συρρίκνωνε τον ισολογισμό της –μέσα σε 2,5 χρόνια– κατά 1 δισ., σε μία προσπάθεια να οδηγήσει στην πολυπόθητη απομόχλευση του τραπεζικού συστήματος του νησιού. Η άσκηση αυτή δείχνει ποιες είναι οι αντίστοιχες προσπάθειες που θα πρέπει να γίνουν και από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών δανειακών χαρτοφυλακίων που δεν εξυπηρετούνται.

Εκπαίδευση

Ο διευθύνων σύμβουλος της κυπριακής τράπεζας, Ιρλανδός, Τζον Χούρικαν, είπε στον υπογράφοντα ότι αυτό που συνέβαινε στην Κύπρο «ήταν να βλέπουμε την ασφάλεια για την επανάκτηση δανείου κατά πρώτο λόγο και το cash flow κατά δεύτερο. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας, ώστε να προσέχει πρώτα τη δυνατότητα παραγωγής ρευστού και στη συνέχεια, αν αυτή η ροή διακοπεί, να υπάρχει ένα περιουσιακό στοιχείο για ρευστοποίηση. Το ζητούμενο είναι να δουλεύει ο νόμος και να δουλεύει γρήγορα».

Ο κ. Χούρικαν εξήγησε ότι η Τράπεζα Κύπρου έδωσε προτεραιότητα στο να απαλλαγεί από συμμετοχές της σε ξένες αγορές, όπως η ουκρανική, αλλά και η ρωσική, «όπου είχαμε έναν ισολογισμό της τάξης του 1 δισ. χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι αντιλαμβανόμασταν τα όσα συνέβαιναν στην αγορά αυτή… Ημασταν σε αγορές που δεν διαθέταμε εμφανή συγκριτικά πλεονεκτήματα». Η Ελλάδα δεν ήταν μία από αυτές, αλλά και εδώ η τράπεζα έχει πάνω από 600 ιδιοκτησίες. Σήμερα, προσαρμόζει τις αξίες τους στις τρέχουσες αξίες της αγοράς (mark to market), «χωρίς να σπεύδουμε να δώσουμε τις λάθος απαντήσεις» καταλήγει.

Ο Ιρλανδός τραπεζίτης που υπηρέτησε πριν έρθει στην Κύπρο στην RBS και πήρε μέρος στην αναδιάρθρωση της ABN Amro δεν είναι το πιο αγαπητό πρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρόλο που τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης από πολιτικούς και επιχειρηματίες. «Οταν ξεκίνησε, πολλοί επιχειρηματίες μάς τηλεφωνούσαν επειδή έπαιρναν για πρώτη φορά στη ζωή τους τηλεφωνήματα από την τράπεζα στην οποία χρώσταγαν» είπε στον γράφοντα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος γιατί δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει για το θέμα. «Τους λέγαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό».

Ανεφάρμοστος νόμος

Η κυπριακή εμπειρία δείχνει ότι ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια είναι σημαντικός για την αντιμετώπιση του συνολικού προβλήματος μιας οικονομίας. Με βάση την ελληνική εμπειρία, ένα από τα προβλήματα είναι ότι πολλά από τα τραπεζικά στελέχη που θέλουν να αναδιαρθρώσουν δάνεια έχουν πρόβλημα να το κάνουν (και) από τον φόβο του εισαγγελέα. Μία γεύση του τι πρόκειται να γίνει δείχνει και η εκκαθάριση των δανείων στις λεγόμενες «κακές τράπεζες». Στελέχη που δουλεύουν με τους εκκαθαριστές τους είπαν στην «Κ» ότι όπως και στην Κύπρο, το κρίσιμο ζήτημα είναι η διατήρηση της ροής ρευστού από εκείνους που έχουν τα κακά δάνεια. Να σημειωθεί ότι το 70% αυτών αφορούν στην κακή Αγροτική που ενώ αρχικά προχώρησε σε ρυθμίσεις αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων, την τελευταία διετία έχει επιβραδύνει σχεδόν αναγκαστικά. «Πολλές εταιρείες δεν υπάρχουν πλέον» λέει παλιό στέλεχος με τη σχετική εμπειρία, ενώ άλλες «χρωστούν επίσης στην εφορία, στα ταμεία και τους προμηθευτές. Μερικές από αυτές είναι σε εκκαθάριση μια 10ετία και δεν έχουν εκκαθαρισθεί ακόμα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε πρόσφατα ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να πουλήσουν δάνεια. Θέλουν όμως να διασφαλίσουν ταμειακές ροές από αυτά. Η λύση που δόθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος αφήνει αναπάντητο το ερώτημα πώς με το υπάρχον νομικό καθεστώς θα αναγκασθούν εκείνοι που έχουν επιλέξει να μην πληρώσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους…