ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκ. Χαρδούβελης: Η πιθανότητα του Grexit είναι ακόμη εδώ

Γκ. Χαρδούβελης: Η πιθανότητα του Grexit  είναι ακόμη εδώ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έκρουσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. «Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι ήταν το καλοκαίρι», υποστήριξε ο κ. Χαρδούβελης, σημειώνοντας ότι «εάν η κυβέρνηση δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και δεν τις εφαρμόσει, τότε η επίτευξη προόδου θα είναι πολύ δύσκολη».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός εκτίμησε πως «η πιθανότητα ενός Grexit είναι ακόμη εδώ», συμπληρώνοντας ότι «ουδέποτε έφυγε».

Μάλιστα, παρέπεμψε στις εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων. «Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων» δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης, καθώς τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας παραμένουν σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα που υποδηλώνουν τον φόβο και την απροθυμία των επενδυτών να εμπλακούν με το ελληνικό ρίσκο.

Στο άρθρο της εφημερίδας που δημοσιεύτηκε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, αναφέρεται πως «έπειτα από τρία προγράμματα διάσωσης και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, οι συζητήσεις επικεντρώνονται και πάλι στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση». Γεγονός το οποίο αναδεικνύει τις ανησυχίες που επικρατούν στους επενδυτές και όχι μόνο αναφορικά με την εφαρμογή των όρων του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών αναλύσεων στη Eurasia (think tank), κ. Μ. Ραχμάν, εκτίμησε ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία για το ελληνικό πρόγραμμα εδράζεται στη συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Εκανε, δε, ειδική αναφορά στο θέμα του μεγέθους της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται από την Ελλάδα και στις διαφορετικές εκτιμήσεις που συνεχίζουν να έχουν επί του συγκεκριμένου ζητήματος Ευρωζώνη και ΔΝΤ.