ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην αναμονή η σύμβαση παραχώρησης του ΔΑΑ

Στην αναμονή η σύμβαση παραχώρησης του ΔΑΑ

Νέες καθυστερήσεις στη διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος». Αν και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΑΑ ομόφωνα έχει αποφασίσει να προχωρήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της σύμβασης παραχώρησης, ο πρόεδρος του Δ.Σ., Παναγιώτης Ρουμελιώτης, συνεχίζει να κρατάει στο συρτάρι του τη σχετική επιστολή έναρξης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την επέκταση της σύμβασης. Τυπικά, αλλά και ουσιαστικά, για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, θα πρέπει οι δύο πλευρές ν’ ανταλλάξουν τις σχετικές επιστολές επιβεβαίωσης του ενδιαφέροντος για την έναρξη της διαδικασίας.

Ο ΔΑΑ έχει ήδη λάβει τη σχετική επιστολή από την πλευρά του πρώτου συμβαλλομένου, που δεν είναι άλλος από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο πρόεδρος του Ταμείου, Στέργιος Πιτσιόρλας, έχει αποστείλει από αρχές Δεκεμβρίου επιστολή προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση. Ο κ. Πιτσιόρλας απέστειλε και νέα επιστολή στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά η απάντηση που έλαβε από τον πρόεδρο του ΔΑΑ κ. Ρουμελιώτη είναι ότι πρέπει πρώτα να τεθούν οι όροι της διαπραγμάτευσης. Ο τελευταίος μάλιστα αρχικά εναντιώθηκε στη σχετική διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης, χαρακτηρίζοντάς τη σκάνδαλο. Στη συνέχεια, και κατόπιν σχετικής παρότρυνσης του εποπτεύοντος υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο πρόεδρος του ΔΑΑ συναίνεσε στην έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρά το ότι η επιστολή-απάντηση του ΔΑΑ στον κ. Πιτσιόρλα έχει ετοιμαστεί εδώ και μία εβδομάδα, η επιστολή παραμένει στο συρτάρι του προέδρου του ΔΑΑ. Υπενθυμίζεται πως το ΤΑΙΠΕΔ ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης εταιρείας συμβούλου σχετικά με την προώθηση της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης. Μάλιστα, η υποβολή προσφορών για τη θέση αυτή λήγει σήμερα Τρίτη 8 Μαρτίου 2016. Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και οι άλλοι μέτοχοι του ΔΑΑ (PSP), ο καθένας ίσως για διαφορετικούς λόγους, ενδιαφέρονται διακαώς να προωθηθεί μια συμφωνία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης, καθώς εκτιμάται ότι θα προσδώσει αξία στις μετοχές της επιχείρησης. Ωστόσο, η προσέγγιση της κυβέρνησης και σε αυτή την αποκρατικοποίηση προκαλεί τουλάχιστον καθυστερήσεις.