ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκρεμεί απόφαση για οφειλές εταιρειών στη Ζώνη Περάματος

Εκκρεμεί απόφαση για οφειλές εταιρειών στη Ζώνη Περάματος

Να κλείσει το ζήτημα των ανοιχτών υποχρεώσεων δεκάδων επιχειρήσεων προς τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς επιχειρεί η διοίκηση της εισηγμένης πριν το θέμα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και κληθεί να το διαχειριστεί η Cosco, ενόψει ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης. Κάτι που πολλοί ανησυχούν πως μπορεί να σημαίνει πολύ αυστηρότερους όρους αποπληρωμής, με αποτέλεσμα αδυναμία εξυπηρέτησής τους. Για τον λόγο αυτό το θέμα έχει συμπεριληφθεί στην ημερησία διάταξη της έκτακτης γενικής συνέλευσης που ζητεί το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τα μισθώματα που οφείλουν επιχειρήσεις που ενοικιάζουν εκτάσεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, την οποία εκμεταλλεύεται ο ΟΛΠ. Ομως, για να προχωρήσει το θέμα θα πρέπει αύριο Τετάρτη το Δ.Σ. του ΟΛΠ να υπερψηφίσει την πρόταση σύγκλησης γενικής συνέλευσης, κάτι διόλου σίγουρο με δεδομένο ότι στην ίδια συνέλευση έχει τεθεί και θέμα εκλογής νέου 13μελούς Δ.Σ. της εταιρείας. Ετσι, καθώς κάποια μέλη καλούνται ουσιαστικά να εγκρίνουν τη συνέλευση που θα τους θέσει εκτός διοίκησης, το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στο Δ.Σ. είναι de facto αβέβαιο. «Παραμένουν, όμως, έτσι οι ναυπηγοεπισκευαστικές εταιρείες όμηροι τακτικισμών», εξηγούν στην «Κ» παράγοντες του κλάδου, προσθέτοντας πως «ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας έχει θέσει ως προτεραιότητά του το θέμα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του κλάδου και των θέσεων εργασίας που συνεπάγεται».

Ειδικότερα, το Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε. συνέρχεται για να αποφασίσει σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνεται –εκτός από την αλλαγή μελών του Δ.Σ.– και «παροχή έγκρισης της Γ.Σ. αναφορικά με το πλαίσιο διακανονισμών και ρυθμίσεων ανεξόφλητων οφειλών προς την εταιρεία επιχειρήσεων δραστηριοποιούμενων εντός της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης».

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του ΟΛΠ δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με κύκλους της επιχείρησης, 52 εταιρείες, εκ των οποίων περίπου το 50% εξοφλεί κανονικά τις υποχρεώσεις του. Το σύνολο των ανοιχτών οφειλών τους ανέρχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα 3.635.102 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.603.412 ευρώ είναι κεφάλαιο και 1.031.690 ευρώ τόκοι από τις επιβαρύνσεις υπερημερίας. Εκτιμάται πως ουδεμία από τις επιχειρήσεις που χρωστούν δεν μπορεί να εξοφλήσει εφάπαξ τις υποχρεώσεις της χωρίς καταλυτικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητά της. Γι’ αυτό και αποτελεί πάγιο αίτημα η δυνατότητα ρύθμισής τους. Εάν οι όροι αυτών των ρυθμίσεων δεν συμφωνηθούν τώρα, πολλοί ανησυχούν πως όταν αναλάβει το management ο νέος βασικός μέτοχος της εισηγμένης ενδέχεται να αποφασίσει την άσκηση των δικαιωμάτων του και να καταστήσει τα μισθώματα ή και τα μισθία άμεσα απαιτητά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.