ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενεζουέλα και Ελλάδα πιο κοντά στη χρεοκοπία, σύμφωνα με την BofA

Βενεζουέλα και Ελλάδα πιο κοντά στη χρεοκοπία, σύμφωνα με την BofA

Η Βενεζουέλα και η Ελλάδα αποτελούν τις δύο χώρες του κόσμου με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χρεοκοπήσουν με βάση την εκτόξευση σε υψηλά επίπεδα του κόστους ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών (Credit Default Swap) των κρατικών ομολόγων, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Bank of America.

Στην έκθεση του αμερικανικού οίκου αναφέρεται ότι το CDS της Βενεζουέλας διαπραγματευόταν λίγο χαμηλότερα από τις 6.000 μονάδες βάσης και της Ελλάδας στις 1.800 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg στις 24 Φεβρουαρίου 2016.

Στο άλλο άκρο, η ασφαλέστερη χώρα του πλανήτη οικονομικά, δηλαδή εκείνη με τη μικρότερη πιθανότητα να οδηγηθεί σε μια χρεοκοπία, βάσει των CDS, είναι η Σουηδία, η οποία κερδίζει τις ΗΠΑ και τη Γερμανία στην κούρσα για την πρώτη θέση και ακολουθούν στις ασφαλέστερες χώρες η Ελβετία και η Αγγλία. Στην έρευνά της η Bank of America επισημαίνει ότι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014 είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διατρέχει η Βενεζουέλα, όταν τα CDS της βρίσκονταν «μόλις» στις 2.300 μονάδες βάσης, υπογραμμίζοντας ότι αναμενόταν περαιτέρω εκτίναξή τους.

Μόλις 14 μήνες μετά, τα CDS έχουν υπερδιπλασιαστεί, με τη Βενεζουέλα να είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Oι επόμενες δέκα χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας, βάσει των CDS τους, είναι η Ουκρανία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ρωσία, η Πορτογαλία, το Καζαχστάν, η Τουρκία και το Βιετνάμ.