ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κλειστή αγορά ελεγχόμενη από τους ξένους εξελίσσεται το Χ.Α.

Σε κλειστή αγορά ελεγχόμενη από τους ξένους εξελίσσεται το Χ.Α.

Ακριβώς οκτώ μήνες μετά την επιβολή capital controls στην εγχώρια οικονομία το ελληνικό χρηματιστήριο εξελίσσεται σε μία κλειστή αγορά απόλυτα ελεγχόμενη από ξένα χαρτοφυλάκια. Οι ξένοι επενδυτές από τον περασμένο Αύγουστο, που επαναλειτούργησε το Χ.Α. –παρέμεινε κλειστό τον Ιούλιο–, μέχρι και τον φετινό Φεβρουάριο έχουν επενδύσει κεφάλαια ύψους 1,163 δισ. ευρώ, τα οποία όμως αυστηρά διοχετεύτηκαν σε μία δεκάδα μετοχών, αφού δεν παρακολουθούν πλέον εταιρείες με κεφαλαιοποιήσεις χαμηλότερες των 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το επενδυτικό ενδιαφέρον αρχίζει και τελειώνει στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) και σε μία μικρή ομάδα εμποροβιομηχανικών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για τις μετοχές του ΟΠΑΠ, του Jumbo, των Ελληνικών Πετρελαίων, της Motor Oil, της ΔΕΗ, της Αεροπορίας Αιγαίου του ομίλου Μυτιληναίου που συμπεριλαμβάνεται και η ΜΕΤΚΑ. Οι παραπάνω εταιρείες σχεδόν σε δεκαπενθήμερη βάση επικοινωνούν με τα ξένα funds, δίνοντας στοιχεία για την πορεία τους και έτσι όλες οι ξένες συναλλαγές διοχετεύονται στις συγκεκριμένες εταιρείες.

Αυτή η εξέλιξη πρακτικά σημαίνει ότι το Χρηματιστήριο έχει καταστεί μία ρηχή, περιθωριοποιημένη αγορά, καθώς η πλειονότητα των μετοχών είτε πραγματοποιεί ελάχιστες συναλλαγές είτε βρίσκεται εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις 228 μετοχές που διαθέτει σήμερα η αγορά, οι 139 τίτλοι διαπραγματεύονται σε κανονικό καθεστώς. Αντίθετα σε χαμηλή διασπορά και ουσιαστικά σε πορεία εκτός ταμπλό βρίσκονται 11 μετοχές, υπάρχουν 33 μετοχές σε επιτήρηση λόγω οικονομικών προβλημάτων, 4 τίτλοι είναι προς διαγραφή και υπάρχουν ακόμη περισσότερες από 30 εισηγμένες που είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Μόνο την τελευταία εβδομάδα τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης οι μετοχές της Ελληνικής Βιομηχανία Ζάχαρης και η Τηλέτυπος.

Ταυτόχρονα στην αγορά μετοχών παρατηρείται μείωση στη συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών, αφού αρκετοί Ελληνες αναγκάζονται λόγω των capital controls να ρευστοποιούν τις μετοχικές τους θέσεις για να εξασφαλίσουν ρευστότητα και να καλύψουν άλλες ανάγκες της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα οι πληρωμές στην εφορία.

Ολη η αυτή η εικόνα ρηχότητας που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά μετοχών το τελευταίο δίμηνο έχει προκαλέσει ακραία συμπεριφορά με υψηλό δείκτη μεταβλητότητας (volatility) σε μετοχές και δείκτες. Ειδικότερα, από τις οκτώ συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου (2-11/2) που είχαν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στο χαμηλό των 440,88 μονάδων (επίπεδα 15/9/89), η τάση της αγοράς έχει μετακινηθεί στην άλλη άκρη, των εννέα συνεχών ανοδικών συνεδριάσεων του Μαρτίου (25/2-8/3) που συμπληρώθηκαν στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται συνολικά 18,84% με αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 5,221 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, στην αγορά ομολόγων παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση του spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) που ανήλθε χθες στις 902 μονάδες. Ετσι, κατεγράφη ράλι ανόδου στις τιμές των κρατικών εκδόσεων, με το 2ετές ομόλογο να έχει τιμή στα 93,00 λεπτά του ευρώ και την απόδοση να υποχωρεί στο 9%. Το 3ετές ομόλογο παρουσιάζει τιμή στα 85,70 λεπτά και απόδοση στο 10,30%. Η ελληνική δεκαετία κατέγραψε τιμή στα 64,10 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να ανέρχεται στο 9,20%.

Την ίδια ώρα στις εισηγμένες επιχειρήσεις επικρατεί νευρικότητα και αναβολή επενδυτικών προγραμμάτων. Ολος ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να μπορέσει να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις του.