ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποψη: Game over

Αποψη: Game over

​​Ολοι ξέρουμε ποιο είναι το καλύτερο σενάριο για τη χώρα και τους πολίτες της. Κλείνει γρήγορα η αξιολόγηση, απελευθερώνονται τα 10,5 δισ. ευρώ που είναι οι προηγούμενες δόσεις και το υπόλοιπο, και ανοίγει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Το οικονομικό κλίμα θα μεταστραφεί άμεσα. Η αγορά θα ανασάνει με 6 δισ. ευρώ ρευστότητα. Μικρές επενδύσεις θα ξεκινήσουν γρήγορα. Το Xρηματιστήριο θα ανέβει. Τα spreads των ομολόγων θα πέσουν. Επειτα από λίγο καιρό οι καταθέσεις θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις τράπεζες. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 θα υπάρχει ανάπτυξη και το 2017 θα είναι χρονιά γρήγορης μεγέθυνσης.

Ολοι ξέρουμε επίσης ότι αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο, δεν θα έχει το κράτος λεφτά να πληρώσει τη δόση 2,6 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, το κλίμα θα βαρύνει, οι πολιτικές εντάσεις θα ανεβούν κατακόρυφα και η χώρα θα βρεθεί εκεί που ήταν τον Ιούνιο του 2015. Να αντιμετωπίζει ξανά υπαρξιακά διλήμματα και να μην τα απαντά, με γιγάντιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Αυτή τη φορά, όμως, τα μυαλά των Ευρωπαίων εταίρων μας δεν χωρούν πολλή Ελλάδα. Το προσφυγικό, το Brexit, οι τράπεζες της Ευρώπης, η ευρωπαϊκή οικονομία βάζουν τις δικές μας υπαρξιακές ανησυχίες στην τελευταία βαθμίδα του δικού τους ενδιαφέροντος. Αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί, η Ελλάδα θα μπει στη δίνη καταστάσεων που δεν έχουμε ξαναζήσει.

Η χώρα, ο παραγωγικός της ιστός, η ανταγωνιστικότητά της, οι δυνατότητες στήριξης των ασθενέστερων μελών της κοινωνίας μας και η διεθνής παρουσία της θα καταρρεύσουν με γρήγορο ή πιο αργό ρυθμό. Θα ζήσουμε το ισοδύναμο του πολέμου χωρίς πολλά ανθρώπινα θύματα. Περιουσίες θα μειωθούν και άλλο, δουλειές θα χαθούν, τα λεφτά θα λείψουν, οι κοινωνικές υποδομές θα ξεχαρβαλωθούν, οι θεσμοί του κράτους θα αποσαθρωθούν. Οι σημερινοί φίλοι θα μας αγνοήσουν.

Το πρώτο μέλημα και καθήκον όλων μας αυτή τη στιγμή είναι να επαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης το ταχύτερο δυνατόν, και αυτό προϋποθέτει την επιτυχή και ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Με το μεγάλωμα της οικονομίας πολλά από τα προβλήματα που συζητάμε τώρα θα βρουν από μόνα τους τακτοποίηση και λύση.

Στη βάση αυτής της μη αμφισβητήσιμης λογικής, ο δημόσιος διάλογος πρέπει να αναπροσαρμοσθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και η ταχύτητα διεξαγωγής των συζητήσεων για όλα τα θέματα πρέπει να αυξηθεί κατακόρυφα:

• Οι παράμετροι του ασφαλιστικού πρέπει να αποφασισθούν τάχιστα απέναντι στο απόλυτα ορατό ενδεχόμενο να μην μπορούν να καταβληθούν συντάξεις μετά τον Ιούνιο.

• Οι παράμετροι της φορολόγησης, όπου το 3% των φορολογουμένων συνεισφέρει το 42% του φόρου εισοδήματος και το σύνολο των φόρων που εισπράττονται κάθε χρόνο μειώνεται, πρέπει να διαμορφωθούν άμεσα με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολύνεται η οικονομική δυναμική της ανάπτυξης, αλλά και η είσπραξη των φόρων.

• Η δομή της αγοράς ενέργειας πρέπει να τακτοποιηθεί το ταχύτερο και πρωτίστως να εξασφαλίζει την ομαλή τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, και όχι να εξυπηρετεί βαρωνιακές προδιαθέσεις.

• Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι παραχωρήσεις είναι προϋπόθεση ανάπτυξης της οικονομίας και όχι θέμα κατανομής πλούτου ή εξασφάλισης εργασίας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση βλάπτει την οικονομία.

• Το προσφυγικό συνιστά άμεσο βάρος, αλλά δυστυχώς επιπλέον φέρνει στην επιφάνεια νέες γεωπολιτικές δυναμικές και απειλές. Η άμεση αντιμετώπισή του, τόσο ως μεγάλο θέμα logistics όσο και ως πλέγμα γεωπολιτικών απειλών και ευκαιριών, είναι ικανή συνθήκη για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι αντιδράσεις όλων των κοινωνικών στρωμάτων στα φαινόμενα της παρατεινόμενης αβεβαιότητας και σταδιακής απώλειας ισχύος και μεγέθους εκφράζουν αμηχανία μπροστά στο απρόβλεπτο που απειλεί την οικονομική ύπαρξη του καθενός και την κοινωνική συνοχή.

Ηρθε η στιγμή για δύσκολες αποφάσεις, όσο σκληρά θα είναι και τα γεγονότα που θα μας συμβούν εάν δεν τις πάρουμε. Δεν υπάρχουν πια μικρά ανταλλάγματα ούτε χώρος για τακτικισμούς. Η σωτηρία της χώρας είναι απείρως πιο σημαντική από το ποιος θα μας κυβερνά. Η δημοκρατία που ζούμε είναι απείρως καλύτερη από τις μορφές διακυβέρνησης που μπορεί να υποστούμε αν μπερδευτούμε. Ολοι μας, αλλά και τα παιδιά μας, θα πληρώσουμε βαριά την αδυναμία συνειδητοποίησης του ουσιαστικού. The game is over.

Στις δύσκολες στιγμές του έθνους τον περασμένο αιώνα, πολλοί Ελληνες θυσίασαν περιουσίες, υγεία και τη ζωή τους για να διατηρηθεί και να μεγαλώσει η χώρα. Σήμερα είναι και πάλι στιγμή θυσίας για όλους μας.

Ο καθένας μας θα χάσει σε σχέση με το παρελθόν, αλλά όλοι θα κερδίσουμε από ένα καλύτερο μέλλον. Λίγο πριν πραγματικά τελειώσει ο χρόνος και τα γεγονότα αρχίσουν να συμβαίνουν χωρίς να τα ελέγχουμε, ας επιχειρήσουμε τη μεγάλη ανατροπή. Ας αντιληφθούμε το διακύβευμα: είναι η χώρα.

* Ο κ. Κώστας Σ. Μητρόπουλος είναι εντεταλμένος σύμβουλος της PwC.